vestnik

Čebelarski dom v Beltincih odprl svoja vrata

Jože Žerdin, 20. 5. 2018
Jože Žerdin
Beltinski čebelarji so županu v dar podarili čebelji panj. 
Aktualno

V praznovanje prvega svetovnega dneva čebel se je vključilo tudi Čebelarsko društvo Beltinci, ki je včeraj odprlo vrata vsem, ki jih zanima čebelarstvo in pridelava medu.

Ob čebelarskem domu na obrobju Beltinec se je zbralo veliko ljubiteljev čebel in narave. Spregovorili so o slovenski avtohtoni vrsti – kranjski sivki, o skrbi za čebele, pridelovanju medu in medenih pridelkov. Čebele so za človeštvo pomemben dejavnik in vplivajo na opraševanje v sadovnjakih in na poljih.Pomen čebel so zbranim predstavili predsednik Čebelarskega društva Beltinci Štefan Šemen, župan občine Beltinci Milan Kerman in predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Janko Rožman.


e7c794f4b2a6cb8a4b3ed511f629191c
Jože Žerdin
Kulturni program so obogatili Veseli Marki, ki so zapeli nekaj pesmi o čebelarstvu.


Beseda je nanesla tudi na Antona Janšo, ki se je rodil v 18. stoletju v Breznici na Gorenjskem, kjer stoji Čebelarski muzej Slovenije. Bil je dober čebelar in slikar, zato ga je cesarica Marija Terezija povabila na Dunaj, kjer je postal prvi učitelj čebelarstva. Učil je, da se čebele ne sme pobijati. Napisal je knjigi Razprava o rojevanju čebel in učbenik Popolni nauk o čebelarstvu. Spremenil je obliko in velikost panjev, ker je bil slikar, pa je poslikal prednjo stran panja in temu danes pravimo panjska končnica, kar je posebnost slovenskih čebelnjakov.

198b2f75765a3b307c4a9eff0dba5a7d
Jože Žerdin
Dan odprtih vrat v Čebelarskem društvu Beltinci.


Ob tej priložnosti so čebelarji simbolično svojemu namenu predali dograjen novi del čebelarskega doma. Pripravili so tudi čebelarsko razstavo in degustacijo čebeljih proizvodov.Ob domu stoji učni čebelnjak za učence Osnovne šole Beltinci, ki obiskujejo čebelarski krožek. Na njem so panjske končnice, ki so jih naslikali učenci ob pomoči likovnega pedagoga Franca Poredoša. Čebelarji pa so ponosni tudi na medoviti vrt s številnimi cvetočimi rastlinami. Ob prvem svetovnem dnevu čebel so beltinskemu županu poklonili čebelji panj.

98cbbe39d4668ca15161f15f98ed53d1
Jože Žerdin
Ob čebelarskem domu so uredili medoviti vrt.


0a38de224a38c2a68b4a21546f815a4d
Jože Žerdin
Čebelarji so pripravili razstavo in degustacijo čebeljih proizvodov.

dan odprtih vrat Čebelarsko društvo Beltinci