vestnik

Čelada, ščitniki in druga zaščitna oprema – kaj kupiti?

Vsebino omogoča Spletnik, 30. 8. 2022
Arhiv naročnika
Čelada, ščitniki, zaščitna oprema.
Aktualno

V poletnem času nam je na voljo pester nabor različnih športnih aktivnosti, kot so na primer kolesarjenje, rolanje, kotalkanje, rolkanje ali vožnja s skirojem. Vse te aktivnosti so zelo zabavne, vendar le, če ustrezno poskrbite za svojo varnost.

Ne glede na to, za katero športno aktivnost gre, je ustrezna športna oprema ključnega pomena. Pri tem pa mnogi pozabijo tudi na ustrezno zaščitno opremo. Ta je ključnega pomena za preprečevanje poškodb in zmanjšanje posledic raznih nesreč oziroma nezgod.

Za različne športne aktivnosti potrebujete različno zaščitno opremo. Praviloma velja, da bolj kot je športna aktivnost nevarna in adrenalinska, bolje se je potrebno zaščititi.

Pa si poglejmo, kaj boste potrebovali, če se odločite za nekatere najbolj priljubljene poletne športe.

Kolesarjenje – brez ustrezne kolesarske čelade se ne odpravljajte nikamor!

Med najbolj pomembne dele zaščitne opreme pri kolesarjenju zagotovo spada kolesarska čelada. Ta je za otroke do 18. leta starosti celo zakonsko obvezna, kar dovolj zgovorno priča o tem, kako pomembno vlogo ima pri zmanjševanju posledic nesreč. Popolnoma logično je, da vam najboljšo zaščito nudi le kakovostna in primerno velika kolesarska čelada, ki se obliki vaše glave najbolje prilega.

kolesarska-celada
Arhiv naročnika
Kolesarska čelada.

Za vse najbolj zagrete kolesarske navdušence z velikim številom prevoženih kilometrov so priporočljive tudi rokavice, ki zmanjšujejo pritiske na dlani, preprečujejo mravljinčenje v rokah, v primeru padca pa zaščitijo tudi vaše dlani.

Za vse male kolesarske nadobudneže pa lahko starši uporabijo tudi ščitnike za kolena ali komolce, ki lahko prav tako preprečijo marsikatero neprijetno poškodbo.



Vožnja s skiroji – naj bo varnost vedno na prvem mestu!

Vožnja s skiroji je vedno bolj priljubljena prostočasna aktivnost, vse pogosteje pa se skiroji uporabljajo tudi za prevoz v vrtec, šolo in celo na delo. In predvsem kadar uporabljamo skiro kot prevozno sredstvo, še vedno prepogosto opažamo ljudi, ki nimajo ustrezne zaščitne opreme. In na kaj bi morali obvezno pomisliti?

Čelada za skiro je nujen del opreme za vse tiste, ki se vozite s skiroji v šolo, vrtec in na delo, brez nje pa se ne smete odpraviti tudi na potep po mestu. Čeprav se boste komu zdeli sprva smešni, pa boste tako najbolje zaščitili svojo glavo v primeru padca.

Pri izbiri katerekoli čelade je pomembno, da izberete tisto, ki ustreza določenemu športu. Kolesarska čelada torej ni primerna za vožnjo s skirojem ali pa na primer za rolkanje. Za vožnjo s skiroji obvezno izberite čelado za skiro:

- Ta mora biti ustrezne velikosti: Primerno velikost čelade za skiro ugotovite tako, da z merilnim trakom izmerite obseg glave. Merite 1 cm nad obrvmi, vendar upoštevajte, da je velikost odvisna tudi od oblike glave. Za otroke, ki jim glava še raste, priporočamo nastavljive čelade za skiro.

-  V notranjosti naj ima peno ali blazino: Ta dodatno varuje glavo pred poškodbo in udarcem, nošenje čelade pa je udobnejše.

- Čelada naj ima ustrezen sistem za uravnavanje: Čelada za skiro se na glavo pritrdi s trakom z zaponko, ki ga je mogoče individualno nastavljati. Trak za zapenjanje prepreči gibanje čelade okoli glave, še posebej v primeru padca.

celada-za-skiro
Arhiv naročnika
Čelada za skiro.

Upoštevajte, da je ustrezna čelada za skiro tista, ki vam je udobna, ki leži približno 2 cm nad obrvmi in se na vaši glavi ne premika. Takšno čelado pa lahko brez skrbi uporabite tudi za druge športne aktivnosti na majhnih kolescih, kot so rolkanje, kotalkanje ali rolanje.

Rolanje in kotalkanje – izziv za ravnotežje, zato je zaščita še toliko bolj pomembna!

Rolanje in kotalkanje sta lahko pravi izziv za naše ravnotežje in koordinacijo, zato je ustrezna zaščitna oprema priporočljiva pri vseh starostnih skupinah in ne samo pri otrocih. Tudi za rolanje in rolkanje izberite kakovostno čelado. Nikakor ne izbirajte kolesarske, ampak raje izberite čelado za skiro, ki vam bo nudila veliko boljšo zaščito.

Za rolanje in kotalkanje je značilno, da so padci veliko bolj verjetnejši kot pri kolesarjenju, zato nikakor ne pozabite tudi na ustrezne ščitnike za najbolj izpostavljene dele telesa:

- Ščitnik za kolena nudi najboljšo zaščito v primeru padcev na koleno. Kakovostne ščitnike za kolena odlikuje elastičnost, nizka teža in dobra odpornost na udarce zahvaljujoč uporabljenim materialom in trdim pokrovom. Na voljo so v različnih velikostih in omogočajo enostavno namestitev.

- Ščitnik za roke oziroma dlani nudi najboljšo zaščito vaših dlani. Kakovostni ščitniki za dlani se ponašajo z enostavnim pritrjevanjem in odpornimi materiali, ki ublažijo padce in učinkovito zaščitijo dlani pred odrgninami, zvini in udarci.

- Ščitnik za komolce nudi najboljšo zaščito vašim komolcem. Njihov trden pokrov je odporen na udarce, dodatna podloga pa absorbira pritiske v primeru padcev.

scitniki-za-roke-kolena
Arhiv naročnika
Ščitniki za roke in kolena.

Da boste na rolanje, kotalkanje in druge aktivnosti na kolescih čim bolje pripravljeni, lahko izbirate med različnimi seti ščitnikov, v katerih dobite ščitnik za koleno, komolce in dlani.

Vsi športni navdušenci zagotovo vsako leto z veliko nestrpnostjo pričakujete toplejše vreme, ko nastopi čas za kotalkanje, rolanje, kolesarjenje, rolkanje in vse bolj priljubljena vožnja s skiroji. Pri tem pa bodite vedno pozorni, da za izbrano športno aktivnost izberete ustrezno zaščitno opremo.

zaščitna-oprema čelada ščitniki