vestnik

Cene bencina in dizla prihodnja dva tedna nespremenjene

STA, 24. 4. 2023
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na servisih zunaj avtocest bodo po zvišanju trošarin prihodnja dva tedna ostale nespremenjene. Liter bencina bo tako še naprej stal 1,416 evra, liter dizelskega goriva pa 1,441 evra. Liter kurilnega olja se bo medtem pocenil z 1,033 evra na 1,022 evra.

Te cene bodo veljale od danes in do vključno 8. maja, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo in v njej trošarine prilagodila tako, da bosta končni maloprodajni ceni za neosvinčena bencina in plinsko olje za pogon oz. dizel ostali nespremenjeni, maloprodajna cena za plinsko olje za ogrevanje oz. ekstra lahko kurilno olje pa se bo nekoliko znižala, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,388 evra na liter spreminja na 0,412 evra na liter, za plinsko olje za pogon z 0,423 evra na liter na 0,443 evra na liter in za plinsko olje za ogrevanje z 0,127 evra na liter na 0,133 evra na liter, so navedli in spomnili, da vlada višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Marže trgovcev so ob tem v skladu z vladno uredbo omejene.



Za 50-litrski rezervoar neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo še naprej na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa treba odšteti 70,80 evra. Če cena ne bi bila regulirana in potrošniki ne bi bili oproščeni plačila okoljskih dajatev, bi bilo po ocenah ministrstva za liter tega bencina treba odšteti okoli 1,513 evra, potrošnik bi za 50 litrov tako plačal 75,65 evra.

Za 50 litrov dizla bo treba še naprej na bencinskih servisih zunaj avtocest plačati 72,05 evra. Brez regulacije in oproščenega plačila okoljskih dajatev bi liter dizla stal okoli 1,549 evra oz. 77,45 evra za 50 litrov, so navedli na ministrstvu.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,022 evra na liter. Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba odšteti okoli 1,177 evra na liter. Potrošnik pri nakupu 1000 litrov tako privarčuje 155 evrov, so izračunali.


Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

bencin cene vlada
Kaj zdaj berejo drugi