vestnik

Cene daljinskega ogrevanja v Lendavi z novembrom višje

M. H., 2. 11. 2023
Jure Kljajić
Cena daljinskega ogrevanja v Lendavi se bo novembra zvišala zaradi zvišanja cen zemeljskega plina in električne energije. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Še vedno gre za eno cenejših daljinskih ogrevanj v Sloveniji.

Cena daljinskega ogrevanja v Lendavi se bo novembra zvišala zaradi zvišanja cen zemeljskega plina in električne energije. To je na seji občinskega sveta napovedal Evgen Torhač iz Petrola, ki je na osnovi koncesijske pogodbe dobavitelj toplote. Za koliko se bo cena ogrevanja zvišala za uporabnike v 622 stanovanjskih in poslovnih enotah, še ni znano, saj pri Petrolu izračune še pripravljajo, bodo pa o tem uporabniki kot občina obveščeni.

Dvig cene je nujen tudi zaradi ustvarjene izgube pri izvajanju javne službe daljinskega ogrevanja v lanskem letu v višini dobrih 74 tisoč evrov.

Cena daljinskega ogrevanja je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela stroškov. Fiksni del cene je zaradi visokega stroška naložbe in amortizacije zaradi uporabe obnovljivih virov v Lendavi visok in na letni ravni tvori 70 odstotkov stroška, variabilni del cene, ki predstavlja strošek energenta, elektrike in drugo, pa je zaradi uporabe geotermalne energije razmeroma nizek in tvori približno tretjino celotnega letnega stroška. Toda z občutno podražitvijo plina, ki ga uporabljajo v primeru dogrevanja vode za ogrevanje, in zaradi podražitve električne energije, ki je potrebna za črpanje vode iz globin ter razpošiljanje po sistemu, narašča tudi ta strošek. Zaradi tega je Petrol napovedal dvig cene pri variabilnem delu stroškov daljinskega ogrevanja. Na osnovi podatkov o ceni daljinskega ogrevanja za porabnike v Sloveniji je bilo lendavsko ogrevanje lani med cenejšimi, kljub tokratnemu napovedanemu dvigu cene pa bo po besedah Evgena Torhača ostalo med najcenejšimi tudi letos.

občina-lendava daljinsko-ogrevanje