vestnik

Cepljenje brez naročanja se začenja tudi v Lendavi

Vestnik, 21. 6. 2021
Marina Vrbnjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Zdravstvenem domu Lendava bo danes med 15. in 19. uro potekalo cepljenje proti covidu-19 brez naročanja.

Prvi termin bo danes, naslednji pa v ponedeljek, 28. junija, v enakem časovnem obdobju. Cepili bodo s cepivom AstraZeneca, ki se uporablja pri starejših od 18 let. 

Priporočen presledek med odmerkoma pri tem cepivu se zaradi boljše učinkovitosti priporoča čez 12 tednov. Cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele COVID-19 (izvid o pozitivnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem covid-19), zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje v skladu s SmPC). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. 

Prav tako je še sprejeto, da če je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje. Tako kot tudi imunsko oslabljene osebe, ki so viru prebolele. Osebe, ki so dokazano zbolele za COVID-19 po cepljenju s prvim odmerkom, naj prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca do 6 mesecev po začetku bolezni.

zd-lendava cepljenje brez-naročanja