vestnik

Začelo se je cepljenje otrok. Kakšen je interes?

Vestnik, 14. 12. 2021
Profimedia
Cepljenje otrok. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na kliniki imajo trenutno za cepljenje prijavljenih 70 otrok.

Dr. Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL, je v izjavi dejal, da je cepljenje, poleg otrok s kroničnimi boleznimi in tistih, ki imajo doma družinske člane, ki so ogroženi za težji potek bolezni, tudi varno za ostale otroke, saj se tem zmanjša število okužb in verjetnost, da bi otroci zbolevali. S tem pa med drugim omogočimo tudi normalno izvajanje izobraževalnih procesov.

pokorn
STA
Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike.

Kot je pojasnil, bodo na pediatrični kliniki s cepljenjem začeli v četrtek, ko so to delali doslej. »Večinoma bo cepljenje potekalo v cepilnih centrih, izvajali pa bodo pediatri, ki so se že prej angažirali pri cepljenju otrok oziroma mladostnikov. Starši se bodo lahko za cepljenje prijavili prek aplikacije, v cepilnem centru oziroma pri pediatru.« V večjih krajih bo torej cepljenje potekalo v cepilnih centrih, v manjših jih bodo lahko izvajali tudi v ZD oziroma pri koncesionarjih: »Če bo interes, se bodo pediatri znali odzvati in bodo tistim staršem/otrokom, ki si bodo to želeli, cepljenje tudi omogočili.«

Na kliniki imajo za cepljenje trenutno prijavljenih 70 otrok, večinoma gre za otroke zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov. Pokorn je pojasnil, da bodo v tem tednu zopet vse kronične bolnike pozvali k odločitvi za cepljenje. Dodal je, da iz ene vijale naredijo deset odmerkov, ki so za otroke tretjinski, v primerjavi z odmerkom za odrasle, volumen pa je enak kot pri odraslih.

covid19 otroci cepljenje pediatri