vestnik

(CEPLJENJE V POMURJU) Ljudi je vse težje priklicati po telefonu

Majda Horvat, 19. 3. 2021
Aleš Cipot
Kako je z neželenimi učinki po cepljenju v Pomurju?
Aktualno

Reakcija po cepljenju s cepivom Astrazenece je izrazitejša, vendar v Pomurju nihče ni imel resnejših zdravstvenih težav

Reakcije po cepljenju s cepivom proizvajalca Astrazeneca so pri ljudeh izrazitejše kot pri cepivih Biontecha in Pfizerja ter Moderne, ugotavljajo v vseh pomurskih zdravstvenih domovih, vendar nobeden od cepljenih ni sporočil, da bi imel resnejše zdravstvene težave oziroma nepričakovane stranske učinke. Navajali so v glavnem slabo počutje, povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine v mišicah.

Je pa poročanje medijev o nekaterih resnejših zdravstvenih zapletih oziroma pljučnih embolijah ter celo smrtih v nekaterih državah, ki so se pojavili po cepljenju, zasejalo dvom glede varnosti tega cepiva tudi pri nas. Na cepljenje je prišlo manj ljudi, kot so jih pričakovali, vendar spet ne bistveno manj. To so v cepilnih centrih ugotavljali, še preden se je tudi Slovenija, tako kot več drugih evropskih držav, v ponedeljek odločila, da začasno ustavi cepljenje s tem cepivom. Evropska agencija za zdravila EMA je včeraj sporočila, da je cepivo varno in v Sloveniji se je cepljenje danes že nadaljevalo. 

V nekaterih zdravstvenih domovih opozarjajo tudi na razdeljevanje cepiva brez dovolj jasnih kriterijev. Zaradi tega prihaja do velikih razlik med regijami glede deleža že cepljenih, podčrtujejo. Sami ugotavljajo, da običajno prejmejo le polovico odmerkov od prijavljenih potreb.

Raje bi počakali

In kakšne so konkretne izkušnje z uporabo cepiva Astrazenece? Murskosoboški zdravstveni dom je prejšnji teden izvedel cepljenje večjega števila učiteljev, vendar težjih stranskih učinkov ni prijavil nihče, so pa navajali pričakovane reakcije. Po informacijah v medijih o primerih resnejših zdravstvenih težav po cepljenju je v petek prišlo na cepljenje nekoliko manj ljudi, kot jih je bilo naročenih, sami so klicali in navajali, da jih ne bo, ker so prehlajeni. V ponedeljek so nadaljevali cepljenje zaposlenih v vrtcih, odziv je bil že slabši. Zaradi neporabljenih odmerkov so na cepljenje vabili po telefonu tudi ljudi, stare 64 let, vendar so nekateri dejali, da bi raje še počakali.


Kljub temu jim cepiva Astrazenece, ki ima rok uporabe tri mesece, ni ostalo veliko, saj so že prej za ta teden načrtovali cepljenje z drugim odmerkom  Pfizerjevega cepiva, prejeli naj bi 500 odmerkov. Prav tako pričakujejo nekaj cepiva Moderne.

1cc06dcd218d97d913829c92e3f5e59c
Nataša Juhnov
Zdravstveni dom Murska Sobota

Tudi v ljutomerskem zdravstvenem domu so prejšnji teden cepili učitelje, več jih je po tem navajalo, da imajo občutnejšo reakcijo. V Ljutomeru prav tako opažajo, da imajo ljudje pomisleke glede varnosti cepiva, saj sta v ponedeljek prišla na cepljenje le dva človeka. Vse težje jih je tudi priklicati po telefonu, bodisi ne dvignejo slušalke ali se opravičijo, da ne morejo priti, ker so prehlajeni. Nekateri pa so že tudi povedali, da se bodo cepili šele takrat, ko jim bo omogočeno cepljenje z drugim cepivom. Ministrstvo za zdravje namreč možnosti izbire cepiva še ne dopušča, uporaba cepiva Biontecha in Pfizerja pa je dovoljena samo pri starejših od 75 let.

ljutomer, koronavirus, Zdravstveni dom Ljutomer
Nataša Juhnov
Zdravstveni dom Ljutomer

Dobili manj, kot so naročili


Cepljenje šolnikov so v Gornji Radgoni opravili že prej, prejšnji četrtek pa so v tamkajšnjem zdravstvenem domu prejeli 500 odmerkov cepiva Astrazenece za cepljenje preostalih iz prednostnih skupin. Prvi dan je na cepljenje prišla večina naročenih, drugi dan, v soboto, pa že manj od pričakovanega števila. Informacij o resnejših zdravstvenih težavah po cepljenju niso prejeli. V tem tednu pričakujejo nekaj cepiva Biontecha in Pfizerja, vendar samo za drugi odmerek.

9ec6c184e048a1a877e61a5c7be8e125
Bernarda B. Peček
Zdravstveni dom Gornja Radgona

V lendavskem zdravstvenem domu ne opažajo, da bi cepljeni s cepivom Astrazenece imeli resnejše stranske učinke, je pa več cepljenih navajalo povišano telesno temperaturo, glavobol in slabo počutje. Da so ti stranski učinki pogostejši pri tem kot pri drugih cepivih, se je že tudi razvedelo med ljudmi, zato je interes za cepljenje manjši, kot je bil prej. Kljub naročilu večjega števila odmerkov cepiva Biontecha in Pfizerja za nova cepljenja v Lendavi niso dobili že nekaj časa.

a5555083772fe84d4fac26560b21265d
Majda Horvat
Zdravstveni dom Lendava

cepljenje pomurje astrazeneca zdravstveni-domovi