vestnik

Černelavčani ne želijo več plačevati davka na dež

Timotej Milanov, 21. 6. 2018
Timotej Milanov
Predstavniki Komunale in mestne uprave ter predsednik černelavske krajevne skupnosti Miran Forjanič.
Aktualno

Odvetnik, ki so ga najeli krajani, je med drugim povedal, da razmišljajo tudi o tem, da bi po sodni poti dosegli odklop Veščice, Kupšinec, Polane in Borejec s černelavske kanalizacije

V černelavskem zadružnem domu je bil zbor krajanov, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki mestne občine in javnega podjetja Komunala. Zbor je bil tudi posledica javno izraženega nezadovoljstva prebivalcev tako imenovanega novega naselja, ki jim je ob spomladanskih nalivih vnovič zalilo kleti, s takšnimi težavami pa se borijo že več kot 30 let.
Projektant Marko Lazar je zbranim pojasnil, da trenutno še vedno delajo analizo stanja v kanalizacijskem omrežju. Tako so s kamero pregledali že skoraj vseh devet kanalizacijskih kanalov v Černelavcih in Šercerjevem naselju. “Ugotovili smo, da je v celotnem naselju sistem poddimenzioniran glede na današnje standarde v stroki.”
V Komunali so tako pripravili tri predloge za rešitev problematike. Prvi predlog, ki so ga strokovnjaki ocenili kot najbolj primernega, predvideva, da v Černelavcih ostane mešani komunalni sistem, pri tem pa se na posameznih odsekih vgradijo večje kanalizacijske cevi, ki naj bi povečale pretok. Ta različica je ocenjena na okoli 850 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost. Druga različica predvideva vzpostavitev ločenega kanalizacijskega sistema, vendar bi bilo tudi v tem primeru potrebno zamenjati poddimenzionirane cevi in narediti prečrpališče. Ta rešitev je ocenjena na okoli 3,4 milijona evrov. Še dražja pa je tretja različica, ki predvideva ločeni sistem in gradnjo novega kanala za odvajanje meteorne vode.


7ce5b857e9e4fa2d2a9ad6e53a08bf2d
Timotej Milanov
Prebivalci Černelavec so nezadovoljni zaradi slabega stanja kanalizacijskega sistema v vasi.

Želijo, da se problem reši celovito


Kot ugotavljajo strokovnjaki, je najbolj problematičen kanalizacijski kanal št. 7, ki zajema Dalmatinovo ulico in dela Liškove ter Slovenske ulice. Po besedah predstavnice občine Klaudije Šadl Jug bi lahko v okviru prve rešitve z deli na tem kanalu začeli še letos in jih pred novim letom tudi zaključili. Dva meseca bi potrebovali za izvedbo javnega naročila, pravi. Krajani, ki odločitev o izbiri najprimernejše različice prepuščajo stroki, so sicer zahtevali, da se problem kanalizacije v vasi obravnava celovito. Direktor Komunale Štefan Cigan pravi, da je predvidena celovita rešitev, ki pa bi jo izvajali po fazah in v skladu s finančnimi zmožnostmi. Tako bodo začeli na najbolj kritičnem območju-v Dalmatinovi ulici.
Na zboru so krajani sprejeli več sklepov, in sicer, da želijo celovito rešitev za kanalizacijski sistem v vasi in tudi terminski plan načrtovanih del; da jim predstavniki javnega podjetja do začetka oktobra predstavijo vse rezultate analize stanja v kanalizacijskem sistemu in severnem kolektorju; da naj takoj začnejo z izvedbo nujno potrebnih del, ki se že lahko opravljajo, kot je na primer čiščenje jarkov. Krajani so sprejeli tudi sklep, ki pravi, da naj občina krajane oprosti plačila tako imenovanega davka na dež, dajatev, ki jo morajo za čiščenje komunalne in padavinske vode plačevati prebivalci naselij z mešanim kanalizacijskim sistemom (Černelavci in Murska Sobota), dokler kanalizacija v vasi ne bo popolnoma urejena.

17e46c7930d74d3062419f85dc1b9cf9
Timotej Milanov
Predstavniki Komunale in mestne uprave so krajanom predstavili potek aktivnosti v zvezi z reševanjem problematike poplavljanja kleti v Černelavcih.

Forjanič: “Černelavci od občine niso dobili ničesar.”
Predsednik černelavske krajevne skupnosti Miran Forjanič pravi, da je stanovanjska zadruga, ki je v preteklosti vodila gradnjo novega naselja v Černelavcih, imela kapital v obliki zemljišč v Dolgi ulici, ta je kasneje prodala mestna občina, krajani pa od tega po njegovih besedah niso dobili nič, saj da se v infrastrukturo v naselju v zadnjih tridesetih letih ni vlagalo.


Krajani so še opozorili, da imajo tudi v starem delu Černelavec težave, med drugim z razbremenilnim kanalom, ta je speljan mimo hiš, ki imajo ob obilnem deževju prav tako vodo v kleti. Pri tem opozarjajo tudi na dejstvo, da je omenjeni kanal, ki je po njihovih besedah včasih dva dni poln, nezavarovan in v neposredni bližini vrtca.
Na zboru je bil prisoten tudi odvetnik Dejan Rituper, ki zastopa krajane, povedal je, da ustava zagotavlja vsem državljanom pravico do zdravega življenjskega okolja. Predstavnikom Komunale in občine je povedal, da bi morali biti vsi občani deležni enako kakovostnih komunalnih storitev, in jih vprašal, ali bodo krajanom Černelavec izplačali odškodnine za škodo, ki so jih zaradi poplavljenih hiš imeli v preteklih letih. Napovedal je še možnost, da bi po sodni poti skušali doseči odklop Veščice, Kupšinec, Polane in Borejec s černelavskega kanalizacijskega sistema. Tudi sicer je večina krajanov prepričana, da je priklop omenjenih vasi na kanalizacijsko omrežje eden od krivcev za težave v Černelavcih, saj so se težave s poplavljanjem začele komaj po priklopu.

kanalizacija Černelavci