vestnik

Cerop bo še letos dobil prve nadzornike

Rok Šavel, 28. 4. 2023
Rok Šavel
Simona Biro, direktorica Centra za ravnanje z odpadki Puconci, bo čez dve leti zaupanje za nov mandat iskala tudi v nadzornem svetu. Foto Rok Šavel
Aktualno

Vseh 27 pomurskih občin po dolgotrajnem postopku le sprejelo nov ustanovitveni odlok, zdaj sledijo relativno velike spremembe v delovanju in upravljanju Ceropa.

Po več kot dveh letih in pol, odkar je računsko sodišče pretreslo pomursko javnost z izdajo negativnega mnenja Centru za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) in občinam ustanoviteljicam, je na vidiku izpolnitev ene izmed zahtevanih in obljubljenih sprememb – sprejetje novega ustanovitvenega odloka javnega podjetja. Veljavni je namreč zastarel in ni v skladu s sedanjo zakonodajo, na kar je opozorila tudi komisija za preprečevanje korupcije. Poglavitne spremembe, ki jih predvideva nov odlok, so vzpostavitev šestčlanskega nadzornega sveta, razmejitev pristojnosti skupščine in sveta ustanoviteljic in (ne)članstvo županov v upravljavskih organih javnega podjetja.



Občine so si v odzivnem poročilu, ki so ga bile dolžne pripraviti, zadale, da bodo odlok sprejele do sredine lanskega marca, a ta rok je bil preveč optimističen in v praksi, kot se je izkazalo, nedosegljiv. Ustanovitveni odlok je moralo namreč potrditi 27 pomurskih občin oziroma njihovih občinskih svetov, svoje pa je nato prispevalo še dogajanje v občinskem svetu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je še pred iztekom prejšnjega mandata zaradi odstopa večine svetnikov postal nesklepčen. Zaradi nasprotovanja župana Romana Leljaka, ki je bil vse od izdaje revizijskega poročila oster kritik nekdanjega direktorja Franca Cipota, se je zatikalo tudi v radenski občini.


Nadzorniki bodo odločali o direktorju


V novem mandatu se je vendarle zgodilo to, kar se je moralo. Tako Občina Radenci kakor Občina Sveti Jurij ob Ščavnici sta odlok sprejeli v svojih občinskih svetih, s čimer je bil končno sprejet v vseh pomurskih občinah soustanoviteljicah javnega podjetja. Kot so nam pojasnili v soboški občini, ki je vodila delovno skupino za spremembo odloka, bo akt v naslednjih dneh objavljen v uradnem listu in bo začel veljati naslednji dan po objavi.

»Skladno z določili odloka morajo občine ustanoviteljice v dveh mesecih skleniti novo družbeno pogodbo in jo vpisati v javnopravne evidence. Prvi nadzorni svet se imenuje v dveh mesecih od sklenitve družbene pogodbe,« napovedujejo v mestni upravi. Kot dodaja direktorica Ceropa Simona Biro, ki je štiriletni mandat nastopila septembra 2021, bo poleg nadzornega sveta vzpostavljena tudi revizijska komisija, med vse organe pa bodo tudi ustrezno razporejene pristojnosti. V šestčlanskem nadzornem svetu, ki bo nov organ javnega podjetja, bodo štirje člani predstavniki občin, dva člana pa bosta zastopala interese delavcev. Med pristojnostmi nadzornikov bo tudi imenovanje direktorja Ceropa, a bodo prej morali pridobiti soglasje skupščine. 

Cerop nadzorni-svet odlok-o-ustanovitvi ustanovitveni-odlok simona-biro