vestnik

(CEROP) Horvat umaknil odstopno izjavo in pričakuje boljše sodelovanje drugih županov

T. M., 1. 2. 2021
Nataša Juhnov
Franc Horvat
Aktualno

Strokovna skupina nadaljuje s pripravo odzivnega poročila na ugotovitve Računskega sodišča

Tišinski župan Franc Horvat je umaknil odstopno izjavo, potem ko je prejšnji teden odstopil kot predsednik strokovne skupine za pripravo odzivnega poročila na ugotovitve Računskega sodišča, ki je odkrilo številne nepravilnosti pri poslovanju javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Kot smo poročali, je Horvat poslal odstopno izjavo vsem občinam ustanoviteljicam tega javnega podjetja predvsem zaradi slabe odzivnosti nekaterih občin v zvezi z delom skupine. Sodu pa je izbil dno dopis ljutomerske občine, s katerim so Horvata obvestili, da ne bodo podpisali pogodbe z zunanjim izvajalcem, potem ko so za pregled pogodbe porabili teden dni. Sodelovanje skupine z Inštitutom za javno-zasebno partnerstvo, zavod Turjak bo občine sicer stalo šest tisoč evrov, pogodbo pa je kasneje podpisala tudi ljutomerska občina. 

Horvat pravi, da je po poslani odstopni izjavi prejel več odgovorov županov po elektronski pošti in telefonu, vsi pa so želeli, da nadaljuje z delom kot predsednik skupine. Kot še pove Horvat, je za sklic seje sveta ustanoviteljic Ceropa potrebnih osem dni, ena seja je pri tem že sklicana za prihodnji teden, ko bodo obravnavali pripravljeno odzivno poročilo, tega morajo namreč oddati do 15. februarja. Ker do navedenega datuma ni časa za sklic še ene seje, na kateri bi obravnavali njegov odstop in morebitno imenovanje novega predsednika skupine, se je Horvat odločil, da bo upošteval pozive županskih kolegov in nadaljeval z delom na čelu skupine, v kateri so med drugim še predstavniki nekaterih občin in strokovni sodelavci is področja komunalnih javnih služb. Zato je torej Horvat svojo odstopno izjavo umaknil in o tem obvestil župane občin ustanoviteljic. 

Je pa bila njegova odstopna izjava opozorilo in poziv županom k boljšemu sodelovanju, ki ga Horvat pričakuje tudi v prihodnje. “To sem tudi povedal vsem, s katerimi sem o tem govoril, saj moramo vse občine aktivno sodelovati, če želimo soodločati o tovrstnih zadevah. Cerop je zgodba vseh 27 pomurskih občin, v katerih moramo delati v korist naših občanov.”

Preberite še: Horvat odstopil kot vodja strokovne skupine

Cerop računsko-sodišče