vestnik

Cerop načrtuje postavitev fotovoltaike

Majda Horvat, 21. 12. 2020
Leon Novak
Odpadki na odlagališču v Dolgi vasi so prekriti in odlagališče zaprto. Arso mora zdaj izdati še odločbo. Foto Leon Novak
Aktualno

Revizijsko poročilo, ki ga je nedavno za Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) izdalo računsko sodišče, med drugim omenja možnost, da bi del stroškov za zapiranje odlagališča nenevarnih komunalnih odpadkov v Dolgi vasi prevzela Občina Lendava, ki je njegova 47-odstotna lastnica.

»Sicer ni zapisano, da tako mora biti, ampak da bi tako lahko bilo,« je povedal direktor Ceropa Franc Cipot. Odlagališče je z 18. novembrom dokončno zaprto, stroški tega pa so znašali 825 tisoč evrov in so do zdaj v celoti bremenili poslovanje podjetja Cerop. Odločbo o dokončnem zaprtju odlagališča bo Agencija za okolje izdala predvidoma še v tem letu, saj se mudi.

Zapiranje odlagališč je namreč še neizpolnjena dolžnost države, Evropska komisija pa je zaradi zamud že pred časom zagrozila s tožbami.


Kot smo že poročali, je julija letos lendavski občinski svet zavrnil predlog župana Janeza Magyarja, da bi občina lastniški delež, ki ga ima v odlagališču, prenesla na Cerop. To so v preteklosti že storile vse druge občine soustanoviteljice Ceropa, nazadnje, leta 2014, se je za ta korak odločilo tudi preostalih šest občin z območja Upravne enote Lendava. S tem je postalo jasno, da bo Občina Lendava v prihodnje morala prispevati tudi za stroške upravljanja zaprtega odlagališča, kar naj bi na letni ravni znašalo od 20 do 40 tisoč evrov, kakor tudi, da bo sodelovala pri odločanju o prihodnji uporabi tega degradiranega območja. To je veliko skoraj dva hektarja.

3ce04d586b5e0a08a7d64a311c9924d2
Nataša Juhnov
Puconci, Cerop.

Cerop je v poslovnem načrtu za leto 2020 navedel, da bi ta prostor lahko izkoristili za postavitev fotovoltaičnega sistema. »Mislim, da kakšnih drugih opcij za ta prostor ni,« je povedal Cipot. Toda za spremembo namembnosti tega območja je potrebna sprememba prostorskega načrta, predlog za to pa mora dati občina. Brez spremembe prostorskega načrta za to območje, kar so predvideli že tudi v poslovnem načrtu Ceropa, vzpostavitev načrtovane dejavnosti ni možna, še pove Cipot.

Monitoring oziroma meritve, ki jih izvajajo na odlagališču, ne kažejo na nastajanje plinov, ki bi obremenjevali okolje. Izcedne vode pa pred izpustom v kanalizacijo čistijo s čistilno napravo.


»Med Občino Lendava in podjetjem Cerop potekajo odprti in konstruktivni pogovori. Ker pogovori in pogajanja potekajo, so za zdaj zaupne narave,« je na vprašanje, ali bo občina predlagala spremembo prostorskih načrtov, odgovoril župan Janez Magyar. Potrdil pa je, da razmišljajo tudi o drugih možnostih za izkoriščanje tega prostora, ne samo o fotovoltaiki. »Občina Lendava razmišlja o več rešitvah in sledi že uveljavljenim praksam po svetu ter jih vključuje glede na pogovore z različnimi poslovnimi partnerji,« je še dejal župan.

Po tem, kar sta povedala Cipot in Magyar, je torej mogoče skleniti, da lastnika zdaj zaprtega dolgovaškega odlagališča pogovore o tem, kako izkoriščati ta prostor, vodita tako skupaj kot vsak zase s potencialnimi partnerji, ki bi bili pripravljeni za sklenitev partnerstva za nadaljnja vlaganja.

Cerop monitoring fotovoltaika