vestnik

(Cesta Gederovci–Murska Sobota) Začetek obnove konec spomladi ali v začetku poletja

I.B., 28. 1. 2021
Nataša Juhnov
Obnovitvena dela na državni cesti med Mursko Soboto in Gederovci bodo po številnih prizadevanjih občine in civilne iniciative čez nekaj mesecev končno stekla.
Aktualno

Direkcija za infrastrukturo Republike Slovenije je v začetku meseca objavila dolgo pričakovan razpis za izvajalca rekonstrukcije državne ceste med Mursko Soboto in Gederovci.

Rok za oddajo ponudb je 26. februar. Da so aktivnosti tako daleč, veseli tako upravo Občine Tišina kot predstavnike civilne iniciative, ki se je zavzemala za čimprejšnjo ureditev in obnovo ceste. Decembra 2019 je izvedla tudi opozorilni protestni shod zaradi nevzdržnih razmer na cesti. 


Tišinski župan Franc Horvat je zadovoljen, da je bil razpis naposled objavljen. »Tudi občani komaj čakajo, si želijo in zahtevajo, da se ta rekonstrukcija izvede. Promet se povečuje, zato je problem, če se s tako investicijo zavlačuje.« Dodaja, da bi se gradnja lahko začela konec pomladi ali v začetku poletja. Bo pa to odvisno tudi od izida razpisa in morebitnih pritožb. Rok za dokončanje projekta je 480 dni, če bi se torej obnova začela v predvidenem terminu, bi bila lahko končana jeseni prihodnje leto. Informacije, ali se bodo gradbena dela začela na tišinski ali murskosoboški strani, pa Horvat za zdaj še nima. 

gederovci, civilna-iniciativa, shod, promet, policija
Nataša Juhnov
Franc Gibičar

»Aktivnosti so potekale natanko po tisti časovnici, ki so nam jo pristojni predstavili lani na eni od sej občinskega sveta. Tako da smo seveda zadovoljni, da se direkcija drži dogovora,« je dejal vodja civilne iniciative Franc Gibičar. Že so se dogovorili, da bi se januarja vrnili na ceste, če se ne bi nič premaknilo, s tem da so se zavedali, da bi jim shod preprečile epidemiološke razmere. Gibičar doda, da bi do obnove prišlo tudi brez njihovih aktivnosti, vendar najverjetneje šele čez nekaj let. »Župan in občinska uprava so se za ta projekt zelo borili, civilna iniciativa pa je vse nekoliko porinila naprej.« Protestni shod konec leta 2019 ni bil organiziran zgolj zaradi prizadevanja za obnovo ceste med Mursko Soboto in Gederovci, ampak tudi za obnovo ceste med Petanjci in Gederovci. »Obljubili so, da bi to obnovo začeli po tistem, ko se konča rekonstrukcija odseka Murska Sobota–Gederovci. Bomo pa videli, kako bo,« je še dejal Franc Gibičar. Po njegovih besedah naj bi bil pri tem projektu trenutno na delu projektant.

obnova-ceste gederovci murska-sobota civialna-iniciativa