vestnik

Cesti gradov dodali še sedem zgodovinskih objektov

M. Ha., 2. 7. 2024
Roman Schmidt
Predstavniki projektnih partnerjev in sodelujočih občin na generalni skupščini.
Aktualno

Med na novo pridruženimi gradovi tudi beltinski. Želja pridobiti naslov kulturna pot Sveta Evrope.

V avstrijski Radgoni so se na generalni skupščini čezmejne Ceste gradov sestali predstavniki slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev, samostanov in drugih zgodovinskih utrdb ter predstavniki turističnih organizacij in politični predstavniki obeh držav. Dogodek je potekal v okviru projekta Castle Road 2.0 (Interreg Slovenija - Avstrija), katerega vodilni partner je javni zavod RIS Dvorec Rakičan. Pri nadaljevalnem projektu Castle Road 2.0 bo sodelovalo več kot 40 gradov, dvorcev, samostanov in zgodovinskih utrdb iz Slovenije in Avstrije.

Na novo se bodo čezmejni Cesti gradov pridružili samostan Rein, dvorec Kohfidisch, romarsko mestece Straden, grad Cmurek, grad Borl, dvorec Štatenberg in tudi grad Beltinci.

Avstrijski gradovi so se že pred dobrimi 40 leti povezali v Cesto gradov (Die Schlösserstaße) z namenom skupnega negovanja bogate zgodovine ter skupnega nastopa na turističnem trgu. V okviru predhodnega projekta si je Cesta gradov leta 2018 utrla pot na slovensko stran s pridružitvijo gradov Rakičan, Murska Sobota, Negova, Lendava, Grad, Ptuj, Ormož, Velika Nedelja in Slovenska Bistrica. Cilj nadaljevalnega projekta Castle Road 2.0, pri katerem vlogo vodilnega partnerja ponovno prevzema javni zavod RIS Dvorec Rakičan, je umestitev Ceste gradov na zemljevid kulturnih poti Sveta Evrope, obenem pa tudi strokovno usposabljanje lastnikov in upraviteljev gradov, da bodo s pametnim upravljanjem obiskovalcev pridobivali nove goste in jih časovno in lokacijsko bolj trajnostno razporejali, nadalje pa tudi ponuditi inteligentne informacijske storitve ter s temi in drugimi pobudami dvigniti Cesto gradov na novo raven kakovosti. Za namen pridobitve naslova kulturna pot Sveta Evrope bo ustanovljen tudi znanstveni odbor čezmejne Ceste gradov, ki bo raziskal skupno zgodovino in skupne kulturne vrednote čezmejnega območja ter na podlagi tega definiral skupno temo za pridobitev naziva. Trenutno je certificiranih 47 kulturnih poti Sveta Evrope, najbolj odmevne so Jakobova pot Santiago de Compostela, Mozartova pot, Via Habsburg idr.



Dogodek v avstrijski Radgoni je bil prvo čezmejno srečanje slovenskih in avstrijskih partnerjev nadaljevalnega projekta. Prisotne so pozdravili župan Radgone Karl Lautner, podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang in častni konzul Andreas Bardeau, predsednik čezmejne Ceste gradov. Vsebino projekta in cilje je predstavila Katarina Jerebic, predstavnica vodilnega partnerja RIS Dvorec Rakičan in vodja projekta Castle Road 2.0. Preostali projektni partnerji so še ZRS Bistra Ptuj, Wirtschaftsagentur Burgenland, Stadtgemeinde Deutschlandsberg in Thermenland Süd- und Oststeiermark Marketing GmbH. Projektno sodelovanje bo trajalo 36 mesecev, končalo se bo 31. decembra 2026. Skupna vrednost projekta je 1,4 milijona evrov.

cesta-gradov zgodovina