vestnik

Cestišče je treba po onesnaženju očistiti. Kakšne so globe, če tega ne storite?

Vestnik, 12. 10. 2021
Nataša Juhnov
Na razdalji manj kot štiri metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot en meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto, Zakon o cestah prepoveduje orati.
Aktualno

Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana je prejel kar nekaj prijav o nepravilnem oranju in onesnaževanju občinskih cest. Zato opozarjajo, da so kmetje v času poljedelskih opravil z delovnimi stroji, če onesnažijo javne površine, te dolžni očistiti.

Preden se z delovnim strojem vključijo na javno pot, morajo z vozila odstraniti blato, zemljo ali podobne stvari. "Onesnaženje cestišč mnogokrat povzročajo tudi tovorna vozila,  ki dovažajo in odvažajo potrebni material z gradbišč. Investitorji oziroma izvajalci gradbenih del, kljub zagroženim globam, ne poskrbijo za redno čiščenje pnevmatik ob izvozu gradbišča na cesto," pravijo in pojasnjujejo, da takšno onesnaženja pomeni prekršek cestnoprometnih predpisov. Zakon o cestah namreč določa, da je na cestišče javne ceste prepovedano nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati. Globa za fizično osebo za ta prekršek je tisoč evrov, za pravno osebo, samostojnega podjetnika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost štiri tisoč evrov, za odgovorno osebo pa tisoč evrov. "Pozivamo vse poljedelce in voznike tovornih vozil, da so pri svojem delu pozorni na kakršnokoli onesnaženje javne ceste in jo ob priliki onesnaženja takoj očistijo," tako medobčinski inšpektorat. 

Poljedelce opozarjajo tudi na posledice nedovoljenega oranja njiv v bližini javne ceste. Na razdalji manj kot štiri metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot en meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto, omenjeni zakon namreč prepoveduje orati. "Cestni svet ni rob asfalta. Orač in tudi drugi morajo upoštevati, da je potrebno poleg roba asfalta za odmik upoštevati najmanj še bankino, bermo, naprave za odvodnjavanje, če so tik ob cestišču, nasip ali vkop, ker vse to sestavlja cestno telo in vpliva na cesto," so zapisali. Tudi pri tem prekršku so globe enake kot v prejšnjem primeru. 

dpae, društvo-prijateljev-agrarne-ekonomike, fotografski-natečaj, kmetijstvo, kmetijska-opravila
Rok Horvat
Preden se z delovnim strojem vključite na javno pot, morate z vozila odstraniti blato, zemljo ali podobne stvari.

"Zaradi premajhnih odmikov od cestnega sveta obdelovalci zemljišč obračajo traktorje s priključki na cestnem svetu, celo na asfaltnem vozišču, s čemer povzročajo poškodbe bankine in onesnaženje vozišča. Vse stroške odstranitve ovir ali drugih posledic prepovedanih ravnanj na cesti, poravna povzročitelj ovire oziroma poškodbe," so še navedli v medobčinskem inšpektoratu. 

medobčinski-inšpektorat oranje onesnažene-ceste