vestnik

Cesto od Lendave do Pinc bo za 7,1 milijona evrov gradil Pomgrad

Majda Horvat, 14. 8. 2023
Majda Horvat
Obnova ceste do Pinc naj bi se začela konec avgusta. Foto Majda Horvat
Aktualno

Konec avgusta začetek ene večjih državnih naložb v cestno infrastrukturo v Pomurju

Predvidoma konec avgusta se bo začela obnova državne ceste od Lendave do Pinc, ob kateri bodo na novo zgradili še kolesarsko oziroma traktorsko stezo. Obnova ceste, ki velja za alternativo delu avtoceste do madžarske meje, je prvič prišla v državne načrte že leta 2009, vendar se je potem začetek del vedno znova prelagal, tudi zaradi iskanja dogovora med lendavsko občino in direkcijo za infrastrukturo glede obsega sanacije in sodelovanja pri izvedbi naložbe oziroma delitve stroškov.
Občina Lendava bo zdaj financirala obnovo ceste v dolžini enega kilometra, in sicer od semaforiziranega križišča do konca naselja Lendava, država pa preostalih 5,4 kilometra, in sicer od prvega križišča v naselje Čentiba do nekdanjega mejnega prehoda Pince. V okviru projekta bosta zgrajeni tudi kolesarska pot in javna razsvetljava ter položen nov vodovod.
Gradbena dela bo izvajalo podjetje Pomgrad skupaj z lokalnimi podizvajalci, pogodbena vrednost del pa znaša 7,1 milijona evrov.


Odločitev o izboru je bila objavljena v začetku julija, s tem, da je ministrstvo za infrastrukturo javno naročilo objavilo decembra lani. Dela morajo biti končana v 540 dneh, torej v letu in pol. Ob tem se bodo urejali tudi priključki na cesto, hodnik za pešce v skupni dolžini nekaj manj kot tri kilometre in drugo.
V projektni dokumentaciji je zajeta tudi gradnja novega magistralnega vodovoda do Pinc, ki poteka pod voznim pasom, vendar se je občina kot plačnica tega dela naložbe odločila, da bo zanj ločeno izvedla javni razpis. To pomeni, da se bosta morala projekta časovno usklajevati oziroma bo gradnja vodovoda potekala z enako dinamiko kot obnova državne ceste.
Občina je javno naročilo za oddajo gradnje vodovoda oddala konec maja, pred kratkim pa objavila vest, da je tudi izbrala izvajalca. To je podjetje IPI, izvajalski in projektantski inženiring, iz Rogaške Slatine. Ponudbe za izvedbo del so oddali štirje ponudniki, tudi Pomgrad in Legartis, vendar nobena ni dosegla najnižje ponujene cene izbranega podjetja, ki je znašala 1,4 milijona evrov (z DDV).


Takšen razplet bo terjal dodatna usklajevanja med različnimi izvajalci na istem gradbišču in predstavljal dodaten izziv za pravočasno izvedbo projekta.

cesta pomgrad lendava pince