vestnik

Četrti val epidemije nas lahko zajame že avgusta. Beovičeva za razmislek o obveznem cepljenju

Vestnik, 8. 7. 2021
Profimedia
S cepljenjem tako zamujamo, da tega vala z njim ne bomo mogli zaustaviti, pravi Roman Jerala s Kemijskega inštituta.
Aktualno

S cepljenjem tako zamujamo, da tega vala z njim ne bomo mogli zaustaviti, pravi Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Institut Jožef Stefan (IJS) v projekciji širjenja novega koronavirusa ugotavlja, da epidemija narašča. To verjetno še ni posledica koronavirusne različice delta, temveč izbruha okužb med mladimi iz jugozahodne in posavske regije. Reprodukcijsko število je okoli 1,1. Na IJS ocenjujejo, da bo delta različica pri nas postala dominantna v drugi polovici julija, če pa še do sredine avgusta ne bomo dovolj precepili, pa se bo najpozneje takrat začel četrti val epidemije. 

V oddaji 24UR zvečer sta sinoči gostovala Bojana Beović in Roman Jerala s Kemijskega inštituta, ki sta oba opozorila na širjenje virusa. Prva pravi, da je največji problem pri nas to, da nismo precepljeni v tolikšni meri, da bi z deležem cepljenjih preprečili kroženje virusa. Po njenih besedah bi bilo najboljše, da se cepijo ranljive skupine, da bo pri nas situacija podobna kot v Veliki Britaniji, kjer število primerov zelo narašča, ne pa tudi število sprejetih v bolnišnico. "Če se nam v zadnjem hipu ne bo uspelo organizirati in se cepiti, če ne bomo previdni pri vseh vrstah potovanj, potem je četrti val tako rekoč neizbežen," je dejala v oddaji in dodala, da se ponavlja lanski scenarij. 

Jerala opaža, da je interes za cepljenje upadel, vendar je to edino orodje, ki ga imamo na voljo. Meni, da s cepljenjem tako zamujamo, da tega vala z njim ne bomo mogli zaustaviti. 

roman jerala pl1
Primož Lavre
Prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu

Bojana Beović je še pojasnila, da je potek okužbe z delta različico podoben kot pri navadnem prehladu z nahodom, ko se pojavi izcedek iz nosu, slabo počutje, bolečine v žrelu. Priporoča hitro testiranje, ko se takšni znaki pokažejo. 

Sogovornica še izpostavlja, da v več državah po svetu razmišljajo o obveznem cepljenju. "Osebno menim, da bi bilo to smiselno, če se želimo zaščititi pred hudimi stvarmi, ki nas čakajo jeseni. Na eni strani ustavljanje gospodarstva, izguba delovnih mest in revščina, na drugi strani pa zdravstvena škoda," je strnila in dodala, da bodo počakali, kakšne bodo odločitve drugod po svetu. Pomembno pa je tudi spodbujati prebivalstvo k prostovoljnemu cepljenju. Jerala izpostavlja, da bi se proti koronavirusu morali boriti vsi, saj bodo posledice prizadele vse. V Sloveniji je polno cepljenih 33 odstotkov ljudi, spomnimo pa se, da je vlada napovedovala, da bi se moralo do poletja precepiti 60 ali 70 odstotkov prebivalstva. 

bojana beovic-STA
STA
Bojana Beović.

bojana-beovič roman-jerala epidemija koronavirus