vestnik

Čez dan bo toplo, zvečer nas bo dosegla hladna fronta

Vestnik.si, 20. 10. 2023
Niko Časar
Marsikje smo se zbudili v najtoplejše oktobrsko jutro od začetka meteoroloških meritev.
Aktualno

Danes smo se zbudili v toplo jutro, saj so termometri po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) po nižinah večjega dela Slovenije že ob sedmi jutri zjutraj pokazali 20 in več stopinj.

"Ob okrepljenem jugozahodnem vetru se je ponoči k nam prek Sredozemlja razširila zelo topla zračna masa iznad severne Afrike. Jugozahodnik je prepihal tudi nižine, tako da smo se marsikje zbudili v najtoplejše oktobrsko jutro od začetka meteoroloških meritev," so zapisali pri Meteoinfo. 

V Murski Soboti je bilo zjutraj 20,1 stopinj Celzija, kar je nov rekord v 2. polovici oktobra. 24. oktobra 2006 je bilo 18,8 stopinj Celzija. 

Nadaljevali so, da bo jugozahodnik Slovenijo razdelil na dve dela, na vzhodu in ob morju bo večinoma suho, vmes bodo tudi obdobja sončnega vremena. Drugod bo oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje in močneje v hribovitem svetu severne Primorske in na Gorenjskem. Na vzhodu Slovenije bodo temperature dosegle 25 stopinj Celzija, na zahodu nekoliko manj. 

Kako bo v prihodnjih dneh? 

Zvečer nas bo po napovedih vremenoslovcev dosegla hladna fronta. Padavine se bodo na zahodu okrepile in se v prvem delu noči razširile nad večji del države. Nastajale bodo tudi posamezne nevihte, možni so tudi lokalno močnejši nalivi. Jutri bo v krajih zahodno od nas pretežno oblačno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V nedeljo bo na zahodu in jugu še padla kakšna kaplja dežja, drugod se bo delno razjasnilo. V ponedeljek bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj megla ali nizka oblačnost. 

vreme napovedi