vestnik

(Čiščenje zarasti v Šalovcih) Tresla se je gora, rodila se je miš

Damjana Nemeš, 17. 4. 2023
Damjana Nemeš
Čiščenje zarasti v Šalovcih
Aktualno

Družina Prešeren iz Ljubljane je lani avgusta začela čistiti zaraščena kmetijska zemljišča, ki jih ima v desetletnem najemu od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov v katastrski občini Šalovci.

Po pravilniku o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč jih mora urediti do te mere, da bodo ponovno uporabna za kmetijsko dejavnost. Dela so sprožila nemalo burnih odzivov v lokalnem okolju, vloženih je bilo tudi več prijav domnevnih kršitev, o čemer smo poročali v našem mediju.



Sestanek pri županu 
Med drugim smo pisali tudi o sestanku, ki ga je oktobra lani župan Občine Šalovci Iztok Fartek sklical zaradi razjasnitve okoliščin posega v naravo in na katerem so bili prisotni tudi predstavniki sklada kmetijskih zemljišč ter pristojnih nadzornih institucij, torej kmetijske, gozdarske in okoljske inšpekcije. Dogovorili so se, da omenjene institucije dokončajo začete postopke, in če pravnomočno ugotovijo kršitve Prešernovih, bo to razlog za ukrepanje sklada. »Sklad od pristojnih inšpekcijskih služb ni dobil nobene obremenilne odločbe zoper stranko, ki bi bila obvezujoča in kot taka povod za odpoved zakupne pogodbe, zato menimo, da vsi inšpekcijski postopki še niso končani,« so na naše poizvedovanje odgovorili na skladu.

Proti zakupniku, to je Urbanu Prešernu, je bil lani sicer uveden prekrškovni postopek, ker je bila krčitev na eni od parcel v obsegu 0,14 hektarja izvedena pred izdajo odločbe o krčitvi gozda za kmetijske namene. Z inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) so nam sporočili, da prekrškovni postopek v tem primeru še ni končan, odtlej pa niso prejeli nobene dodatne prijave v zvezi s čiščenjem zaraščenih kmetijskih zemljišč na območju šalovske občine.


Zanimalo nas je tudi, kako napreduje postopek odprave ureditvene odločbe kmetijske inšpekcije v primeru vzpostavitve zemljišča za kmetijsko proizvodnjo v Šalovcih omenjenega zakupnika, saj so se pojavile procesne napake v postopku. »Ureditvena odločba kmetijske inšpekcije je bila po nadzorstveni pravici s strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v celoti odpravljena, sam inšpekcijski postopek pa ustavljen. Ta se zaradi posega v zavarovano območje vodi na inšpektoratu za naravne vire in prostor,« so nam odgovorili.

golosek, šalovci, iris-prešeren, urban-prešeren, kmetijsko-zemljišče, walter-famler
Damjana Nemeš
Po pravilniku o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč morajo Prešernovi gozdne površine urediti do te mere, da bodo ponovno uporabne za kmetijsko dejavnost.

Ostali le še hlodi 

Na IRSKGLR je bila že lani vložena prijava, ker je imel zakupnik v zakupu le dele parcel, ki so opredeljene kot kmetijsko zemljišče in ne kot gozd, zato je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) za ta primer sprožil obnovo postopka po uradni dolžnosti, tudi gozdarska inšpekcija IRSKGLR je od ZGS lani po prijavi prejela informacijo, da bodo obnovili postopek izdaje krčitvenih dovoljenj. »V tem primeru je gozdarska inšpekcija na podlagi prijave uvedla prekrškovni postopek, ki pa še ni zaključen,« pojasnjujejo na gozdarski inšpekciji, iz območne enote ZGS Murska Sobota pa so nam odgovorili, da so vsi postopki ZGS končani in izdane ustrezne odločbe.

Ker gre v konkretnem primeru za kmetijska zemljišča v zaraščanju, s katerih se odstranjuje zarast (tudi gozdna), ki v veljavnem gozdnogospodarskem načrtu ni opredeljena kot gozd, ZGS samo evidentira drevesa, vendar ne izdaja nobenih odločb oziroma dovoljenj. »Če gre za površino, ki je po dejanski rabi v veljavnem gozdnogospodarskem načrtu opredeljena kot gozd, pa je treba za odstranitev vseh dreves na tej površini pridobiti dovoljenje ZGS, in sicer z odkazilom, označitvijo dreves in izdajo ustrezne odločbe o krčitvi,« so še pojasnili pri soboški območni enoti ZGS.

Del zemljišča v zaraščanju so Prešernovi torej že počistili, tam so ostali le še hlodi, ki jih morajo odstraniti, vendar bodo s tem po besedah Iris Prešeren, mame zakupnika Urbana Prešerna, počakali in jih bodo odstranili takrat, ko bodo začeli čistiti preostala zemljišča, ki jih še imajo v zakupu v šalovski občini. »To bo po koncu poletja, ko bo to možno zaradi živali. Zdaj so že začeli gnezditi ptiči, zato bomo s čiščenjem počakali,« je napovedala Prešernova.

Ovadba zaradi pedofilije

Oktobra lani so pri ljubljanskem časopisu Dnevnik začeli razkrivati zgodbo o spolnih zlorabah mladoletnih deklet v enem od ljubljanskih konjeniških klubov. Po besedah sedaj že odraslih žrtev je bil storilec kaznivih dejanj trener jahanja, vse skupaj pa se je dogajalo pred približno desetimi leti. Policisti so po poročanju tednika Reporter v začetku marca zaradi spolnih zlorab in pedofilije kazensko ovadili Matevža Prešerna iz Konjeniškega kluba PIP, ki deluje na družinskem ranču v soseski Tomačevo ob Savi na obrobju Ljubljane. Ustanovitelja kluba pred 30 leti sta bila njegova starša Peter in Iris Prešeren. A. B. 

čiščenje-zarasti občina-šalovci družina-prešeren