vestnik

Čiste roke rešujejo življenje

Majda Horvat, 5. 5. 2021
SBMS
Mednarodni dan higiene rok.
Aktualno

Murskosoboška bolnišnica lani začela z zbiranjem kilometrov za promocijo čistih rok, letos so se akciji pridružili še v drugih regijah. Prihodnje leto bodo zdravstveni delavci kilometre zbirali še na svojih delovnih mestih.

5. maja je bil mednarodni dan higiene rok, katerega sporočilo je še posebej pomembno v času soočanja z epidemijo. Higiena rok je postala del našega vsakdana in vse bolj je pomembno spoznanje, da s tem rešujemo življenje. »Naše roke so pomembne skoraj za vse, kar nam omogoča življenje, so pa na žalost tudi najpogostejši nosilec klic, ki povzročajo okužbe. In zato je tako pomembna higiena rok,« je povedal direktor Daniel Grabar na dogodku, ki so ga v ta namen pripravili v murskosoboški bolnišnici. 

V avli kirurškega bloka so postavili  razstavo otrok iz pomurskih vrtcev in osnovnih šol, ki so ustvarjali na temo higiena rok,  na tiskovni konferenci pa so predstavili tudi akcijo zbiranja kilometrov za čiste roke, s katero že drugo leto zapored želijo z gibanjem v naravi promovirati  higieno rok.

čiste-roke, sbms, mednarodni-dan-higiene-rok
SBMS
Mednarodni dan higiene rok.

»To akcijo smo letos razširili še v slovenski prostor. Tako imamo v zbranih kilometrih že tudi kilometre, ki so jih naredili udeleženci ne le iz pomurske, ampak tudi  drugih regij,« je povedala Marija Kohek, vodja obvladovanja bolnišničnih okužb. Želijo si namreč, da se akciji zbiranja kilometrov z namenom promocije čistih rok, ki so jo lani začeli prvi v Sloveniji, pridruži čim več udeležencev športnih aktivnosti.

»Letošnji svetovni dan higiene rok s sloganom Sekunde rešujejo življenja – očistite svoje roke, nas v času epidemije še bolj opozarja na pomen doslednega izvajanja higiene rok,« pa je izpostavila Nataša Kreft, v. d. pomočnice direktorja za področje zdravstvene nege. Sporočilo zbranih kilometrov v akciji promocije čistih rok  je torej življenjskega pomena, zato že razmišljajo, da bi zbranim kilometrov v akciji prihodnje leto dodali še kilometre, ki jih zdravstveni delavci prehodijo vsak dan na svojem delovnem mestu.

Ob dnevu higiene rok so v bolnišnici zbrali in sešteli kilometre, ki so jih posamezniki zbirali v podporo strokovnjakom, bolnikom in varovancem, ki se borijo z novim koronavirusom in covidom-19. S tekom, kolesarjenjem in hojo so zbrali 7.671,6 kilometra.

5.maj mednarodni-dan-čistih-rok sb-murska-sobota zbiranje-kilometrov