vestnik

Člani TND Razkrižje sodelovali na Međimurski žlici

Vestnik.si, 25. 7. 2024
Občina Razkrižje
Člani TND Razkrižje so sodelovali na 2. Međimurski žlici.
Aktualno

Skupno je sodelovalo 28 ekip

Člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje so se na povabilo sosednje Občine Štrigova iz Hrvaške udeležili prireditve 2. Međimurska žlica. Na prireditvi, ki je potekala v okviru festivala Štrigovske noći, je sodelovalo skupno 28 ekip, ki so kuhale različne jedi na žlico. Dogodek sta organizirala Občina Štrigova in Turistična skupnost (TS) Občine Štrigova. Poudarek je bil na kuhanju jedi na žlico, ki so že skoraj utonile v pozabo. Razkriška ekipa je kuhala na čelu z novo predsednico društva Zinko Stojko, sodeloval pa je tudi nekdanji predsednik Stane Hozjan ob pomoči še drugih članov društva.

međimurska-žlica, tnd-razkrižje
Občina Razkrižje
Člani TND Razkrižje so sodelovali na 2. Međimurski žlici.

Lanskoletna prva izvedba Međimurske žlice je privabila 20 ekip, letošnja je z 28 ekipami presegla pričakovanja organizatorjev, ti so morali nekaj ekip celo zavrniti. Namen dogodka je v ospredje postaviti pozabljene domače jedi. Kot je za portal emedjimurje povedal Josip Mikec iz TS Občine Štrigova, bi se prireditev že v naslednjem letu lahko preimenovala v Međimursko-štajersko-prekmursko žlico, saj ugotavljajo, da se je radi udeležujejo sosedje iz Slovenije. 

međimurska-žlica, tnd-razkrižje
Občina Razkrižje
Člani TND Razkrižje so sodelovali na 2. Međimurski žlici.

Skupno se je skuhalo okrog 500 litrov različnih jedi. Dišalo jo po različnih golažih in paprikaših, ričetu, piščančji obari (to so skuhali člani TND Razkrižje), bučni juhi, polnjeni papriki, bograču, celo bujti repi in še po čem. Ekipe so svoje jedi na koncu razdelile med obiskovalce. 
tnd-razkrižje međimurska-žlica