vestnik

Člani upravnega odbora ARRS, ki za direktorja niso želeli Lainščaka, so bili nezakonito razrešeni

Rok Šavel, 28. 2. 2022
SBMS
Mitja Lainščak ostaja na čelu ARRS-a, toda v upravni odbor se vračajo člani, ki ga niso prepoznali kot primernega za to mesto.
Aktualno

V upravni odbor se vsaj začasno vračajo Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar, Jana Kolar in Justina Erčulj, ki so za vršilko dolžnosti Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS vladi dvakrat neuspešno predlagali Lidijo Tičar Padar. Po njihovi razrešitvi je upravni odbor v novi sestavi vladi za vršilca dolžnosti predlagal Mitjo Lainščaka, ki je ta položaj nato še isti dan tudi zasedel.

Poročali smo o novem zapletu v zvezi z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS), ki jo po novem kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Mitja Lainščak. Razrešeni člani upravnega odbora so namreč s pomočjo odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle vložili tožbo na upravno sodišče, saj so bili mnenja, da je bila njihova razrešitev nezakonita, ob tem pa zahtevali, da sodišče izda začasno odredbo, da se do pravnomočne odločbe sodišča zadrži imenovanje novih članov upravnega odbora. V tožbi so oporekali sklepu vlade o razrešitvi, saj ta po njihovem mnenju ni bil zakonit, ob tem pa razrešitev tudi ni bila obrazložena. Upravno sodišče jim je sedaj ugodilo. Kot so sporočili iz odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle, je upravno sodišče sklep o njihovi razrešitvi odpravilo in zadevo vrnilo vladi v nov postopek. Ob tem pritožba zoper odločitev ni dovoljena, zaradi česar je odločitev sodišča pravnomočna.


Vlada mora navesti konkretne razloge za razrešitev


"Upravno sodišče je ugotovilo, da ima izpodbijani sklep Vlade RS take bistvene pomanjkljivosti, da zaradi njih presoja njegove zakonitosti sploh ni mogoča. Vlada RS je odločitev o razrešitvi sprejela ob popolni odsotnosti kakršnihkoli navedb o konkretnem dejanskem stanju oziroma kakršnihkoli razlogov za razrešitev, kar je v izrecnem nasprotju s 23. členom Zakona o javnih agencijah, ki kot edina relevantna pravna podlaga v konkretnem primeru jasno določa razloge, zaradi katerih je predčasna razrešitev članov upravnega odbora ARRS sploh dopustna. Ker gre za očitno, na prvi pogled spoznavno pomanjkljivost, je Upravno sodišče RS v skladu s prvim odstavkom 37. člena Zakona o upravnem sporu, izpodbijani sklep Vlade RS odpravilo, ne da bi poslalo tožbo Vladi RS v odgovor, Vladi RS pa naložilo, da bo morala v ponovnem postopku ob upoštevanju 23. člena Zakona o javnih agencijah, če bo sprejela enako odločitev, le to ustrezno obrazložiti na način, da bo navedla konkretne razloge za razrešitev za vsakega posameznega tožnika. Sodišče je svojo odločitev poslalo tudi z izpodbijanim sklepom Vlade RS imenovanim novim članom upravnega odbora ARRS," so pojasnili v odvetniški družbi, ki je zastopala razrešene člane upravnega odbora.

Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič, ki jih je vlada imenovala namesto razrešenih Emilije Stojmenove Duh, Tončka Kregarja, Jane Kolar in Justine Erčulj, tako svoje mesto v upravnem odboru prepuščajo slednjim, vsaj do potencialne nove razrešitve s strani vlade, ki pa bo tokrat morala biti obrazložena. V teku je sicer tudi že javni razpis za direktorja ARRS s polnim mandatom, na katerem naj bi kandidiral tudi Lainščak, aktualni vršilec dolžnosti. Lainščak upravnega odbora v trenutni sestavi, torej z nezakonito razrešenimi člani po odločitvi sodišča, kot vemo, ni prepričal, da bi mu zaupali vodenje ARRS. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sodbe za zdaj ne komentirajo.

arrs mitja-lainščak upravno-sodišče