vestnik

Obnova čistilne naprave v Turnišču

M.H., 5. 10. 2022
Majda Horvat
Projekt sanacije komunalne čistilne naprave bo končan maja prihodnje leto.
Aktualno

Kljub gradnji bo naprava obratovala ves čas. Vrednost naložbe je več kot tri milijone evrov, polovico bo prispevala država.

Neprekinjeno obratovanje naprave je mogoče zato, ker sta bila doslej v uporabi dva primarna usedalnika, eden kot usedalnik za sprejem odpadnih voda, drugi pa kot rezerva. Pred začetkom del je bila izvedena tudi dehidracija komunalnega blata v obeh usedalnikih, v celoti iz usedalnika, kjer se bodo izvajala obnovitvena dela in v drugem delno po priporočilu upravljalca naprave, javnega podjetja Varaš. Prav tako bodo v primeru večjega dotoka komunalne vode to odpeljali na ČN Murska Sobota, če bo potrebno pa še komunalno blato. S temi ukrepi želijo v času izvedbe sanacije čistilne naprave preprečili morebitne izpuste neočiščene komunalne vode v naravo.

Čistilna naprava v Turnišču čisti odpadne vode iz vseh naselij v Občini Turnišče, torej iz vasi Turnišče, Renkovci, Gomilica in Nedelica. Obstoječa čistilna naprava zaradi dotrajanosti in neustrezne tehnologije biološkega čiščenja ne uspe očistiti izpustne vode do zahtevane ravni čistosti. Obnova je torej bila nujno potrebna zaradi varovanja okolja, hkrati z  obnovo naprave pa bodo povečali tudi njeno zmogljivost, kar je pomembno z vidika trajnosti in razvoja občine.  Kapaciteta čistilne naprave se bo povečala s 4950 na 6000 populacijskih enot (PE). Naložba v novo čistilno napravo, ki naj bi bila končana maja prihodnje leto,  znaša nekaj več kot tri milijone evrov, več kot polovico bo prispevala država, preostanek pa Občina Turnišče. Projekt bo izvedlo podjetje Esotech, s katerim je župan Borut Horvat pogodbo podpisal  maja letos. 

Majda Horvat
Rušenje starih objektov čistilne naprave v Turnišču.
čn-turnišče obnova