vestnik

Črenšovski otroci spoznali črenšovske branike slovenstva

I. B., 27. 11. 2018
Arhiv šole
Prireditev so pripravili osmošolci. 
Aktualno

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Črenšovcih so ob Dnevu Rudolfa Maistra učenci 8. razreda pripravili predstavitev življenja generala Maistra in sledi, ki pričajo o njegovi veličini in njegovem pomenu za naš narod danes. 

Praznovanje se pričelo, kot je to v navadi ob državnih praznikih, s slovensko himno, nato pa so si učenci skupaj ogledali dokumentarni film Braniki slovenstva, ki so ga posneli junija letos. V njem so predstavljeni braniki v Občini Črenšovci, ki so v preteklosti v različnih zgodovinskih obdobjih pomembno prispevali k temu, da se je med ljudmi ohranjalo in krepilo slovenstvo. Ravnateljica Marija Horvat se je ob slovesnosti zahvalila Karlu Bedernjaku, Štefanu Ftičarju in Ljubu Dražniku, ki so z učenci sodelovali pri filmu in pri obeležitvi državnega praznika. Poleg njih so pri snemanju sodelovali še Dragica Godina, Ančka Čurič, družina Zelko iz Črenšovec in Prostovoljno gasilsko društvo Žižki.


8d10cbbf3daaf341c6b2af3e0c2c8506
Arhiv šole
Učenci so si ogledali dokumentarni film Braniki slovenstva.


Zbrane pa je nagovorila tudi Irena Kumer, predstojnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo iz območne izpostave Murska Sobota. Slednja je poudarila pomen ohranjanja in krepitve domoljubja med mladimi na inovativen in njim zanimiv način. Povzela je misel Karla Bedernjaka, ki v dokumentarnem filmu izpostavi, da moramo za to, da bi znali prav načrtovati narodno prihodnost, danes spoznavati in ceniti narodno preteklost.

155df6c893e02a90690c807843cca2b9
Arhiv šole
V filmu so predstavljeni braniki v Občini Črenšovci, ki so prispevali k ohranjanju in krepitvi slovenstva.

OŠ Črenšovci dan Rudolfa Maistra