vestnik

CSD Pomurje odposlal informativne izračune za letne pravice iz javnih sredstev

Vestnik.si, 24. 8. 2022
Damjana Nemeš
Center za socialno delo Pomurje
Aktualno

Informacijski sistem centrov za socialno delo je za letne pravice iz javnih sredstev, ki se iztečejo avgusta 2022, avtomatsko pripravil informativne izračune. Za Center za socialno delo (CSD) Pomurje je bilo pripravljenih 1420 avtomatiziranih informativnih izračunov in ti so že odpremljeni strankam.

CSD od lanskega junija pri preverjanju izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje letnih pravic poleg odločb izdaja tudi informativne izračune. Ti se izdajajo, če informacijski sistem to omogoča brez ročnega posega CSD. Stranka ima v 15 dneh od vročitve možnost ugovora zoper informativni izračun, če tega ne stori, se izračun šteje za dokončno odločbo. Stranka, ki ni podala ugovora zoper informativni izračun, nima pravice do pritožbe. 

"Pri preverjanju izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje omenjenih pravic, CSD-ji s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) potrebujejo tudi podatek o njihovem statusu (vpis v vrtec, vpis v osnovno šolo in podobno). Za pravice, kjer podatka o statusu šolanja s strani MIZŠ CSD-ji še nismo prejeli, se podatki se osvežujejo enkrat tedensko in bodo avtomatizirani informativni izračuni izdani kasneje," so sporočili. Dodajajo še, da poleg odločanja o podaljšanju letnih pravic po uradni dolžnosti, CSD Pomurje v mesecu avgustu odloča tudi fizičnih vlogah/spremembah, ki jih vložijo stranke. Ti postopki so delno avtomatizirani, zato postopek traja dlje časa. V primeru, da je potrebna dopolnitev vloge, stranke o tem obvestijo.

csd informativni-izračuni letne-pravice