vestnik

Čutna pot, knajpanje in joga za otroke

Damjana Nemeš, 6. 10. 2018
Damjana Nemeš
Na stojnici Zdravstvenega doma Murska Sobota so udeležencem dogodka merili tudi krvni sladkor.
Aktualno

O zdravju ne vemo nikoli dovolj, pravijo organizatorji medgeneracijskega druženja Zdrav duh v zdravem telesu v Šalovcih.

Občina Šalovci je znana po marljivosti, delavnosti, ustvarjalni trmi, predvsem pa po gorički družabnosti in gostoljubnosti tamkajšnjih ljudi, lahko preberemo na uradni spletni strani občine. O tem smo se lahko prepričali tudi minulo soboto na dogodku Zdrav duh v zdravem telesu, ki sta ga s skupnimi močmi že drugo leto zapored pripravili Osnovna šola (OŠ) Šalovci in Večgeneracijski center (VGC) Pomurja – enota Štorklja Šalovci. Kot sta povedali predstavnici organizatorjev, ravnateljica OŠ Šalovci Darja Farič Klemenčič in vodja VGC Štorklja Aleksandra Pintarič, si prizadevajo za zdravje vseh občanov. »Želimo razvijati pomen gibanja, zdravega in sonaravnega načina življenja, ravno zato je dogodek namenjen vsem generacijam,« je povedala ravnateljica.


Največja gneča pri stojnici zdravstvenega doma

Ideja o dogodku je nastala pred dvema letoma, ko je z zdravjem povezan telesni fitnes osnovnošolskih otrok in mladostnikov pokazal, da je v občini veliko predebelih učencev. »Gibanje razvija možgane, zato vidimo dobrobit tega dogodka,« je povedala ravnateljica. Pintaričeva pa je dodala: »Zdravje je tema, ki je vedno aktualna in o kateri nikoli ne vemo preveč, zato smo tudi letos medse povabili številne sodelujoče.«

Ideja o dogodku je nastala pred dvema letoma, ko je z zdravjem povezan telesni fitnes osnovnošolskih otrok in mladostnikov pokazal, da je v občini veliko predebelih učencev.


Dogodek je potekal na dveh lokacijah, prvi del pri OŠ Šalovci, drugi del pa na eko-socialni kmetiji Korenika. Najprej so se odrasli udeležili predavanja o pogostih, a neprimernih prigrizkih otrok, ki ga je v okviru projekta Pot do lokalne hrane izvedla Alenka Glavač Geršanov iz Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, otroci pa so medtem pridno ustvarjali na delavnicah s ptujskim lükom in pripravili tradicionalno lükarsko malico.


Pozneje so spoznavali še čutno pot, knajpanje in jogo za otroke, nato pa so pod vodstvom kineziologa iz Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota še telovadili skupaj s starši in starimi starši ter se nato odpravili do dvorišča šole, kjer so se na stojnicah predstavljali številni sodelujoči. Največ pozornosti so pritegnile meritve krvnega tlaka in sladkorja ter visceralne maščobe, ki so jih izvajali zaposleni v ZD Murska Sobota. »Veliko pozornosti smo namenili presejalnim programom, odzivnost nanje je pri nas še vedno zelo nizka, zato smo v našo družbo povabili tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije – Skupino za samopomoč Murska Sobota.

Želja je dogodek v prihodnje ohraniti in nadgraditi

Osnovna šola Šalovci ima trenutno 50 učencev in 24 vrtčevskih otrok. Po besedah ravnateljice tesno sodelujejo z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo, tako so se v letošnjem letu pridružili dvema velikima razvojnima projektoma, v minulih letih pa so na podlagi svojega dela pridobili več nazivov, in sicer ekošola, simbioza šola, zdrava šola, lani pa so dobili tudi nagrado za raziskovalno šolo. Ker je šola, tako kot Korenika, dobro vpeta v lokalno okolje, je bil tudi odziv prebivalcev na omenjeni dogodek zelo pozitiven. Poleg dogajanja pri šoli so veliko zanimanja pritegnile tudi aktivnosti na Koreniki, tja so se udeleženci odpravili peš. »Na Koreniki je Društvo Ščipek iz Puconec pripravilo delavnico ustvarjanja izdelkov iz koruznega ličja in kokošjega perja za odrasle, ti so prisostvovali tudi prikazu postavitve visoke grede,« je povedala vodja VGC Štorklja. Poskrbeli so tudi za otroke, najmlajši so skupaj z vzgojiteljicami in učiteljicami telovadili ob gibalni pravljici, učenci od 3. do 9. razreda pa so iskali skriti zaklad.


»Na sedmih točkah smo jim pripravili različna vprašanja o Koreniki in o dejavnostih, s katerimi se ukvarjamo, tako smo uspešno zaposlili vse udeležence dogodka,« je pojasnila Pintaričeva in dodala: »Tudi sicer v VGC Štorklja pripravljamo številne aktivnosti in ugotavljamo, da je na naših delavnicah vedno več ljudi, tudi otrok in mladostnikov. Naš cilj je namreč povezati ljudi in jih pripraviti do tega, da bi se čim več družili, saj je to gotovo ena izmed preventivnih rešitev, da ne pride do duševnih bolezni, ki so v današnjem času na žalost pogoste.« Medgeneracijski dogodek Zdrav duh v zdravem telesu je s pestrimi vsebinami tako ponovno poskrbel za druženje vseh občanov, pritegnil je predvsem učence OŠ Šalovci in njihove starše. »Upam, da je to zato, ker starši zaupajo šoli, vodstvu, učiteljem, saj je naš cilj, da skupaj pridemo do dobrih rezultatov za dobrobit vseh,« je povedala Farič Klemenčičeva. Ravno zato skupaj z VGC Štorklja razmišljajo o nadgradnji dogodka z novimi vsebinami, za katerega upajo, da bo postal tradicionalen.

zdrav duh v zdravem telesu ŠALOVCI