vestnik

Da bi bolje poznali Evangeličansko cerkev

A. Nana Rituper Rodež, 13. 9. 2020
Jure Zauneker
Evangeličanska cerkev Martina Luthra v Murski Soboti.
Aktualno

O monografiji, ponatisu prvega letnega koledarja, muzeju in sanaciji verskih objektov

Na ministrstvu za kulturo so se srečali najvišja predstavnika Evangeličanske cerkve na Slovenskem, škof Leon Novak in inšpektor Bojan Prosič, ter predstavniki kulturnega ministrstva, državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Damjan Damjanovič, direktor Urada za verske skupnosti Gregor Lesjak in vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino Silvester Gaberšček. Namen srečanja je bil predstaviti kulturnemu ministrstvu delovanje Cerkve in načrte.

Cerkvena predstavnika sta sogovornike med drugim seznanila s pripravo monografije Evangeličanska cerkev na Slovenskem, ki bo prikazala razvoj ter dosežke slovenske reformacije od 16. stoletja do sodobnosti. Zadnja, napisal jo je duhovnik Vilijem Kerčmar, je izšla pred 25 leti, zato je po besedah Novaka čas, da izdajo novejšo različico, z aktualnimi informacijami in s še več slikovnega gradiva, ki bo lahko tudi protokolarno darilo Evangeličanske cerkve. Letos mineva sto let od izida prvega letnega evangeličanskega koledarja Luther kalendari, ki ga je uredil tedanji soboški duhovnik in dekan Štefan Kovač, ob jubileju pa ga želijo ponatisniti.

V Murski Soboti želijo v prihodnje uresničiti tudi zamisel o vzpostavitvi muzeja o protestantizmu. Razstava bi prikazovala zgodovinski pregled protestantizma na prekmurskih in slovenskih tleh, značilnosti in posebnosti te veroizpovedi, znane in ključne osebnosti ter pečat, ki ga je pustila v tem prostoru, je razložil Novak. Vsako leto cerkev obišče okoli 3000 ljudi, dijakov, učencev in drugih, letos sicer zaradi znanih okoliščin veliko manj. Z razstavo bi obiskovalcem Evangeličansko cerkev na Slovenskem bolje predstavili, prav gotovo bi bila zanimiva za evangeličane kot tudi pripadnike drugih veroizpovedi. Načrtujejo, da bi muzejsko zbirko postavili v stavbi v bližini cerkve v Murski Soboti, kjer je prazen prostor, ki meri okoli 70 kvadratnih metrov.

Spregovorili so tudi o stanju cerkvenih objektov, ki jih je treba nenehno vzdrževati in sanirati, da bi ohranili kulturno dediščino. Ministrstvo za kulturo podpira prizadevanja Evangeličanske cerkve za ohranjanje protestantske kulturne dediščine, predstavilo pa je tudi nekaj smernic o možnostih financiranja. Ob tem je škof Novak še dejal, da je bilo sožitje med ljudmi v Prekmurju, kljub verskim, jezikovnim in narodnostnim razlikam, vedno vzorno ter spodbudno in je lahko še danes zgled življenja v sožitju.

evangeličanska-cerkev Vestnik