vestnik

Da bomo še lahko videli zvezde

Adriana Gašpar, 18. 9. 2018
Gregor Domanjko
Aktualno

Svetlobno onesnaženje negativno vpliva na zdravje ljudi in vedenje živali

Goričko je eden od biserov Slovenije, kjer v jasni noči še lahko vidimo zvezde. Po številnih mestih v Sloveniji, v tujini pa še bolj, to, zaradi razsvetljave, ni več mogoče. Ulične razsvetljave, reklamni panoji, luči avtomobilov ipd. namreč tudi ponoči okolje tako razsvetlijo, da nam zakrijejo pogled na zvezdnato nebo.


27eb79a1dafd18fbe5543f5ced66198e
Gregor Domanjko
Luči nam marsikje onemogočajo pogled na zvezdnato nebo.


»Svetlobno onesnaženje je vsako nekontrolirano uhajanje svetlobe iz umetnih virov izven cilja osvetlitve,« je strokovno dejala zdravnica Branislava Belović, ki je v markovskem Peterlougu podrobneje predstavila, kako umetna svetloba, ki smo ji izpostavljeni ponoči, škodljivo vpliva na naše zdravje. »Okrog desete ure zvečer se hormon melatonin, ki uravnava naše spanje, najbolj izloča. Če takrat zaspimo, spimo najbolj trdno in kakovostno, če to uro zamudimo ali jo umetno podaljšujemo, bomo spali manj kakovostno, posledično pa bomo naslednji dan bolj utrujeni,« pojasni Belovićeva. »Znano je, da imajo tiste ženske, ki delajo v nočnih izmenah, pogosteje raka na dojkah, moški na prostati. Predvidevajo, da naj bi umetna svetloba vplivala celo na razvoj raka na črevesju,« pojasni Belovićeva. Pogoste so tudi motnje vida, predvsem pri mladih, tudi zaradi t. i. modre svetlobe, ki jo sevajo pametni telefoni, računalniki in led svetila.

abafdf7374418de670eed6fd01a644dc
Gregor Domanjko


Umetna svetloba pa težave povzroča tudi živalim, je razložil biolog Primož Presetnik, ki sicer podrobno preučuje netopirje. S petkovim dogodkom v Markovcih, katerega naslov je bil Vgasnimo posvejte v občini Šalovci, organizirala pa sta ga javni zavod Krajinski park Goričko in Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, so namreč obeležili mednarodno noč netopirjev.

b733fc8d6612b631303d08b6a663707b
Gregor Domanjko


Neposredni sorodniki netopirjev so bili dinozavri, netopirji so na svetu že približno 52 milijonov let. »Že takrat so bili popolnoma enaki, letali po zraku in se orientirali s pomočjo ultrazvoka,« pojasni Presetnik. »Človek se je razvil pred približno dvema milijonoma let, naši neposredni predniki nekje pred sto tisoč leti, kar pomeni, da smo v primerjavi z netopirjem zelo mladi. In zato ne smemo zdaj uničiti nečesa, kar je bilo milijone let pred nami že na svetu,« pravi Presetnik.

0ffae87766e70ed6269ea35f269a23b9
Gregor Domanjko

Na svetu je približno 90 vrst netopirjev, v Sloveniji jih živi trideset vrst. In večina netopirjev se svetlobe boji. »Netopirji se prehranjujejo z žuželkami, ki pa sledijo svetlobi. Večina netopirjeve hrane tako leta okrog luči oziroma vira svetlobe, ki se mu netopir boji približati. Če ne zbere poguma ali nabere hrane drugod, ostane lačen. To pomeni, da potem nima moči za parjenje in tako rod sčasoma izumre,« pojasni Presetnik. Netopirje, ki letajo tudi v Markovcih, so po predavanju iskali tudi s pomočjo naprave, ki snema njegovo oglašanje.

46f93088705df33fc687aa1896a79c2a
Gregor Domanjko
S posebnimi napravami so netopirje odkrivali tudi v Markovcih.

f83d81958a5716c99f0acc40c62566f8
Gregor Domanjko

svetlobno onesnaženje netopirji peterloug