vestnik

Dan D vabijo na Vestnikov piknik: Pokazali bomo, da znamo biti električni in glasni

Maja Hajdinjak, 27. 8. 2018
Silvijo Selman
Dan D bo nastopil na Vestnikovem pikniku. 
Aktualno

Slovenska rock skupina Dan D prihaja iz Novega mesta in, kot so zapisali na svoji spletni strani, je nastala na pogorišču skupine Mercedes Band leta 1996, ko sta »preživela« člana Tomislav Jovanovič - Tokac (glas) in Dušan Obradinovič - Obra (bobni) in k sodelovanju povabila Marka Turka - Tuča (ritem kitara), Primoža Špelka (bas) in Aleša Bartelja (solo kitara). Kot gostje bodo v soboto, 1. septembra, zaigrali na Vestnikovem pikniku. 

Že naslednje leto (1997) so izdali prvi album Igra in za uspešnici Za naju punca ter Bodi moja posneli videospota. S prvo ploščo so se iz lokalnih novomeških klubov začeli počasi prebijati na širšo sceno. Leta 1999 je izšel njihov drugi album Ko hodiš nad oblaki, na katerem je tudi istoimenski hit. Še danes velja ta skladba za eno najbolj priljubljenih slovenskih rock skladb devetdesetih. Kakor je značilno za vse bende, ki so bili in so še dolga leta na glasbeni sceni, so tudi Dan D v svojih albumih zmeraj postregli s čim novim.


badfa8f06b8d37d498955a1ba09351f4
Jože Suhadolnik
Dan D bo nastopil na Vestnikovem pikniku.


Po izidu drugega albuma je prvotna zasedba skupine razpadla, saj sta jo zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Skupina takrat nekaj časa ni delovala, nato pa sta se ostali trem članom pridružila klaviaturist Boštjan Grubar in basist Andrej Zupančič. Leta 2004 je sledilo snemanje albuma Katere barve je tvoj dan?, ki je na slovensko glasbeno sceno prinesel danes verjetno najbolj znane komade skupine – Čas, Voda, Plešeš, Počasi. Skupina je takrat že redno koncertirala po vsej Sloveniji. Dan D so tudi veliko sodelovali z drugimi skupinami. Eno takih sodelovanj smo lahko videli na podelitvi slovenskih medijskih nagrad viktorji z novim basistom Nikolo Sekulovičem in Siddharto izvedla združeno različico skladb Voda in Male roke, ki je postala ena največjih uspešnic leta 2007. Kor vrhunec njihove kariere lahko štejemo nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Dogodek je bil poimenovan Dan 202 in je bil razprodan, tako da so morali prirediti še dodaten termin.

8d1b862764c2d452175f5bdbf573c3c7
Jože Suhadolnik
Dan D bo nastopil na Vestnikovem pikniku.


Jeseni 2012 so Dan D napovedali predrugačeno nadaljevanje koncertnih nastopov v akustičnem minimalističnem glasbenem izrazu. Projekt, poimenovan Tiho, se od predhodnega projekta Izštekani razlikuje v instrumentni zasedbi. Namesto ustaljenih akustičnih so posegli po nekonvencionalnih glasbilih (žlica, kuhalnica, ribežen, zvončki, bisernica, ukulele, bariton, steklenice …). Kot zanimivost: V podporo turneji so septembra 2012 v zgodnjih jutranjih urah izvedli nenapovedan jutranji nastop na Železniški postaji Ljubljana, ob katerem so napovedali tudi izid avdio kasete. Še večja posebnost kot sam format je bila njegova »embalaža« – okroglo, unikatno in na roke izdelano poleno iz jelševega lesa, pri ustvarjanju katerega so sodelovali tudi člani zasedbe. S tem akustičnim projektom so se letos predstavili tudi že v Murski Soboti. Če so Dan D komu mlajše generacije manj poznani, pa ti zagotovo poznajo pesem Pozitivne misli, s katero so posneli Telekomovo oglasno akcijo s slovenskimi športniki. Je tudi prva studijska pesem po letu 2009, ko so izdali album Ure letenja za ekstravagantne ptice.

To pa so povedali člani skupine Dan D pred nastopom na Vestnikovem pikniku:
»Pomurje nam je letos že priredilo poseben dogodek! V soboškem Gledališču Park smo aprila predstavili akustični program Tiho, s katerega smo domov odnesli tisto najbolj dragoceno: trajen spomin na izjemno čustven odziv obiskovalcev in pogovore po koncertu. Zato se s toliko večjim veseljem prvi dan septembra vračamo v Pomurje na Vestnikov piknik, kjer bomo pokazali, da znamo biti tudi električni in glasni. Smo tik pred izdajo novega albuma, zato bo to najbrž zadnja priložnost, da nas vidite s preverjenim programom izbranih uspešnic, kot so Čas, Voda, Počasi, Plešeš, Love Song ali Pozitivne misli. Po nastopu bomo gotovo preverili še, ali je jesenski bograč lahko boljši od tistega, ki smo ga dobili spomladi. Dobrodošli!«


Več o Vestnikovem pikniku:https://www.vestnik.si/video-ste-pripravljeni-na-zabavo-pomurja-6547463
Dan D vestnikov piknik