vestnik

Dan Evrope: Spomin na Schumanovo deklaracijo

Vestnik/STA, 9. 5. 2019
Igor Napast
Slovenija letos obeležuje 15-letnico članstva v Evropski uniji
Aktualno

V vseh državah članicah Evropske unije danes obeležujemo dan Evrope. 

Današnji dan je namenjen spominjanju na Schumanovo deklaracijo, predlogu političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi. Po poročanju STA, je 9. maja 1950 tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman v deklaraciji predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile svojo proizvodnjo premoga in jekla. Tako je vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo postala "ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva". ESPJ so sestavljali Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg. Ta skupnost je bila prva nadnacionalna evropska povezava, ki se je kasneje oblikovala v to, kar je danes Evropska unija. Slednjo sestavlja 28 držav, Slovenija se ji je pridružila 1. maja 2004 in tako letos obeležuje 15-letnico članstva.
Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo danes koncert, na katerem bodo nastopili različni izvajalci slovenske zabavne glasbe in plesalci, občinstvo bo nagovoril predsednik republike Borut Pahor in evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Prisoten bo tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki se mudi v Sloveniji.
Gospodarstvo Evropske unije je bilo leta 2017 drugo največje po svetu, takoj za kitajskim, poroča Statistični urad Republike Slovenije. Skupnost je bila tudi največja donatorica humanitarne pomoči na svetu. V minulem letu se je rast BDP ohranila v vsaki članici, v Sloveniji je bila 4,5-odstotna in tako višja od povprečja. Najnižja je bila v Italiji (0,9-odstotna), najvišja pa na Irskem (6,7-odstotna). Zmanjšala pa se je tudi stopnja brezposelnosti. Pri nas je bila ta v zadnjem četrtletju leta 2018 najnižja, in sicer 4,3-odstotna.
dan Evrope Schumanova deklaracija