vestnik

Dan, ko je bila osvobojena Murska Sobota

T. M., 3. 4. 2020
Nataša Juhnov
Spomenik zmage v Murski Soboti
Aktualno

V soboški borčevski organizaciji želijo, da bi ta dan postal pravi praznik za vse Prekmurce.

Lansko leto je bil na pobudo Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (NOB) Murska Sobota sprejet dogovor med njimi, Mestno občino Murska Sobota in veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji sprejet dogovor, da bodo tretji april praznovali kot dan osvoboditve mesta Murska Sobota in Prekmurja, izpostavlja predsednik soboške borčevske organizacije Evgen Emri. 

903b768641a953c95105a7c2e0c4386c
Nataša Juhnov
Evgen Emri

Tega dne leta 1945 je bila namreč osvobojena Murska Sobota. Emri pojasnjuje, da so se takrat deli tako imenovane Prekmurske čete prvega aprila na Hodošu srečali s predhodnico Rdeče armade in z njimi prišli v Mursko Soboto. Ko je osvobojeno glavno mesto neke pokrajine, je osvobojena tudi pokrajina, čeprav so boji ponekod dejansko trajali dlje, pravi Emri. “Tako je bila Lendava osvobojena komaj 4. aprila, Gederovci pa šele 11. aprila … Oktobra leta 1944 je bil osvobojen Beograd in vrhovno poveljstvo NOB je predvidevalo, da bo Rdeča armada, potem ko je zapustila ozemlja osvobojenega Beograda in ožje Srbije, najprej osvobodila Prekmurje, prešla reko Muro in postavila frontno črto med Dravo in Muro ter onemogočila odhod Nemcev in njihovih sodelavcev na ozemlje Tretjega rajha. Zato so začele v letu 1944 prihajati v Prekmurje razne vojaške skupine, katerih razultat je bila ustanovitev Prekmurske čete, del katere se je prvega aprila srečal z vojaki Rdeče amarde in tretjega aprila 1945 so vkorakali v Mursko Soboto,” opisuje takratne dogodke Emri, ki dodaja, da je osvobajanje Prekmurja terjalo veliko življenj vojakov Rdeče armade.

Na dogodke pred 75 leti je na družbenem omrežju spomnil tudi soboški župan Aleksander Jevšek

Emri izpostavlja tudi žalostne dogodke, ki so takrat pretresli regijo: “Ko se je že slišalo grmenje topov prihajajoče osvobodilne vojske, so Madžari 31. marca ustrelili talce v Črnskih mejah. Vsako leto 31. marca ob 11. uri, ko so jih ustrelili, so žalne svečanosti, ki jih organizira krajevna borčevska organizacija na Tišini. Na drugi strani Mure, v Prklekiji, pa so talce v glavnem streljali, ko je bilo Prekmurje že osvobojeno. Upamo, da bo sčasoma postal 3. april resnični praznik svobode za nas Prekmurce.”

druga-svetovna-vojna prekmurja murska-sobota nob