vestnik

Pivčeva odstopila, stranko bo začasno vodil Gantar. Balažek medtem opran suma zlorabe položaja

Timotej Milanov, 9. 9. 2020
Bobo
Aleksandra Pivec je še ta teden v pismu članstvu stranke med drugim zapisala, da ne namerava odstopiti.
Aktualno

Tožilstvo je odstopilo od kazenskega pregona podpredsednika stranke Antona Balažka zaradi suma zlorabe položaja v času, ko je bil lendavski župan.

Na sredini seji sveta Desusa bi morali odločati o razrešitvi predsednice stranke, a je Aleksandra Pivec ponudila svoj odstop že na seji izvršnega odbora stranke, ki je bil sklican pred tem, člani izvršnega odbora pa so njen odstop sprejeli. Kasneje so na seji sveta stranke odločili, da bo stranko do novembrskega kongresa, na katerem bodo izvolili novo vodstvo stranke, vodil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je zato odstopil z mesta predsednika sveta stranke, tega pa bo do kongresa vodil Anton Urh. Pivčeva je ob odstopu napovedala, da se bo na kongresu vnovič potegovala za vodenje stranke.

Pomurski akterji v stranki so bili pred sejo sveta redkobesedni glede tega, kaj sledi v primeru različnih scenarijev, je pa jasno, da je bilo zaradi vprašanja prihodnjega vodstva stranke trenutno vse drugo podrejeno temu dogodku. Kot je znano, so člani sveta Desusa v prvem delu seje 25. avgusta predsednici stranke Aleksandri Pivec izglasovali nezaupnico, nakar je bila seja prekinjena, da bi lahko pridobili pravno mnenje o tem, ali lahko svet stranke tudi razreši predsednico. Strankina komisija za statutarna vprašanja in pritožbe je nato ugotovila, da je to možno. »Ne dvomim, da bo izglasovana razrešitev,« je povedal predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Desusa Janez Kardoš in dodal, da bosta razrešitvi sledila imenovanje začasnega vodstva stranke in sklic kongresa.

Tomaž Gantar
STA
Tomaž Gantar bo vodil Desus do kongresa.

Na vprašanje, ali bo vodenje stranke začasno prevzel predsednik sveta stranke in minister za zdravje Tomaž Gantar, je odgovoril, da je to ena od možnosti, ni pa edina. Medtem je pred sejo sveta Pivčeva še enkrat pisala članstvu in med drugim napovedala, da sama ne bo odstopila, saj da jo lahko po njenem mnenju razreši le kongres. »Očitno je oblast zanjo preveč mamljiva, da se zateka k takšnim ukrepom, vprašanje, kaj vse si bo še izmislila,« je ravnanje Pivčeve pred nadaljevanjem seje komentiral Kardoš, ki je še povedal, da če Pivčeva ne bo odstopila, si težko predstavlja, da bi bila lahko še naprej ministrica. Kot smo že poročali, je pomurska regijska organizacija Desusa na zadnji seji izglasovala nezaupnico Pivčevi in jo pozvala k odstopu. Vodja Desusove poslanske skupine in pomurski poslanec Franc Jurša je povedal, da pred sejo sveta ne daje nobene izjave v zvezi z dogajanjem v stranki. »Zadeve bi morali razčistiti na kongresu,« pa je povedal podpredsednik Desusa Anton Balažek. Kot rečeno, je bila pred sejo sveta sklicana tudi seja izvršnega odbora stranke. Na vprašanje, kaj bi se še lahko tam dogovorili, je Balažek povedal, da bi morda še lahko prišlo do kompromisa med predsednico in poslansko skupino glede tega, da bi o vodstvu stranke odločali na kongresu, a so po njegovi oceni možnosti za to zelo majhne. »Če bo na seji sveta izglasovana razrešitev, je spet vprašanje, kako bo predsednica to sprejela, zato je težko napovedati, kaj se bo zgodilo.« Balažek se v javnosti največkrat omenja kot morebitni minister na čelu vladnega urada za demografijo, ki je bil medtem tudi formalno ustanovljen, a sam pravi, da je trenutno vsa pozornost usmerjena na dogajanje v stranki, zaradi česar se tudi o vodenju urada še niso pogovarjali.

8bbef79ad58d0591ba329e83a9953476
Aleksandra Nana Rituper Rodež
Anton Balažek je opran suma, da je zlorabil položaj, ko je kot lendavski župan v letih 2014 in 2015 zagotovil financiranje Turistične zveze Lendava vabi, ki med drugim upravlja z razglednim stolpom Vinarium.

Balažek opran suma, a podpore za začasnega predsednika stranke ni dobil

Balažek je medtem dosegel pomembno zmago na drugem področju. Okrožno državno tožilstvo je namreč odstopilo od kazenskega pregona zoper njega zaradi suma zlorabe položaja v času, ko je bil lendavski župan. Leta 2014 je namreč kot župan in s tem odgovorna oseba za izvrševanje občinskega proračuna sprejel program pospeševanja razvoja turizma, s katerim je predvidel neposredno financiranje Turistične zveze Lendava vabi (TZLV), čeprav ta takrat ni imela statusa društva, ki deluje v javnem interesu, in zato po zakonu o javnih financah ni bila upravičena do neposrednega financiranja iz proračuna. Nato je brez javnega razpisa s predstavnikom TZLV, ki jo je takrat vodil (in jo še danes) Janez Somi, sicer predsednik lendavske SDS, sklenil tri pogodbe o sofinanciranju, na podlagi katerih je bilo TZLV iz proračuna nakazanih skoraj 47 tisoč evrov. Na isti način je naslednje leto sklenil še dve pogodbi, na podlagi katerih je TZLV iz proračuna dobila še 77 tisoč evrov. Okrožna državna tožilka Manuela Frumen je ugotovila, da ni dokazov, da bi Balažek storil omenjeno kaznivo dejanje. Kot je zapisala v obrazložitvi, predmetno kaznivo dejanje stori uradna oseba, ki zlorabi svoj položaj ali pravice, da drugemu pridobi protipravno premoženjsko korist velike vrednosti, česar pa po njenih ugotovitvah Balažku ni bilo mogoče očitati ali dokazati. Izvedenec ekonomsko-finančne stroke Drago Dubrovski je namreč ugotovil, da je Balažek sicer kršil določila pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna in zakona o javnih financah, vendar to po njegovih ugotovitvah ni imelo negativnega finančnega učinka za občinski proračun in TZLV s tem ni pridobila protipravne premoženjske koristi, saj je vsa prejeta sredstva vložila v občinski projekt. S tem se je končala sodna preiskava, ki se je začela leta 2018, potem ko so bile leta 2017 v zvezi s tem opravljene hišne preiskave. »Potrdilo se je vse, kar sem že takrat trdil, a me ni nihče poslušal. Bilo je veliko laži in natolcevanj mojih političnih nasprotnikov, zdaj se je pokazalo, da nič od tega ni res,« je zadevo komentiral Balažek. 

Preden so za začasnega predsednika stranke podprli Gantarja, so člani sveta glasovali tudi o možnosti, da bi to funkcijo zasedel kateri od podpredsednikov stranke. Poleg Balažka sta podpredsednici še Jelka Kolmanič in Anita Manfreda, a nihče od njih ni dobil zadostne podpore. 

desus politika