vestnik

Dan odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka s slovenskega ozemlja

Vestnik, 25. 10. 2018
Andrej Petelinšek
Slavnostni govornik na osrednji prireditvi bo Marjan Šarec.
Aktualno

Na današnji dan od leta 2015 v Republiki Sloveniji obeležujemo dan suverenosti. Na ta dan je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. 

Osrednja prireditev ob dnevu suverenosti bo popoldan v dvorani Golovec v Celju, slavnostni govornik na slovesnosti pa bo predsednik vlade Marjan Šarec. V predsedniški palači pa je danes dan odprtih vrat, predsednik Borut Pahot bo nagovoril obiskovalce, pred palačo pa bo postrojena častna straža Slovenske vojske.



Sicer pa je bil ta dan kot državni praznik razglašen leta 2015, na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever. 27. junija 1991 je prišlo do desetdnevne vojne med Slovenijo in Jugoslovansko ljudsko armado (JLA). Sledila so ji pogajanja na Brionih, ki so se končala s podpisom brionske deklaracije 7. julija 1991. S to deklaracijo so bile osamosvojitvene aktivnosti za tri mesece zamrznjene, kasneja pa so med Jugoslovansko ljudsko armado in Slovenijo potekali pogovori o odhodu vojakov JLA iz Slovenije. Zadnji je tako odšel v noči s 25. na 26. oktober leta 1991, ko je iz pristanišča v Kopru odplula zadnja ladja z vojaki.

9b7c13d3ce1a4856015dc40232619325
Miran Juršič
V predsedniški palači je danes, kot običajno ob državnih praznikih, dan odprtih vrat.

Sašo Bizjak
Obeležujemo dan suverenosti. 
dan suverenosti državni praznik