vestnik

Dan polja pri Valterju Gombocu  

Janko Votek, 26. 10. 2018
Vanjo Juhnov
Kmetje si ogledujejo koruzno polje Valterja Gomboca.
Aktualno

Semenarske hiše jeseni pripravljajo srečanja s kmeti in predstavljajo rezultate poskusov koruze in drugih poljščin, ki so jih kmetje jeseni pospravili.

Navadno so te predstavitve organizirane centralizirano na državni ravni in se srečanja s kmeti selijo iz regije v regijo. Domača semenska hiša Semenarna je ubrala drugačno pot. Začela je organizirati regionalna srečanja, oziroma dneve polj.


5b763fe4529ba73fa128608a67f5a210
Vanjo Juhnov
Od letošnjega leta naprej morajo kmetje koruzna strnišča obvezno muljčiti, saj na ta način lahko uničijo določen škodljivce.


V Pomurju je bilo to srečanje prejšnjo soboto v Gornjih Slavečih na kmetiji Valterja Gomboca. Gombocova kmetija je že nekaj let referenčna kmetija te semenarske hiše. Čeprav gre za goričko kmetijo, ta ima izredno ugodno lego in strukturo kmetijskih zemljišč, ki jih srečujemo v celotnem Pomurju. S tega vidika kmetje lahko dobijo dovolj kakovostne podatke o tem kako se posamezna sorta obnaša in kaj lahko kmet od nje pričakuje, če jo bo sejal. Poudarek je na hibridih koruze, ki jih zastopa ta semenarska hiša. Ne kaže pa zanemariti, da na teh dnevih predstavijo rezultate letošnje žetve žit in ponudbo semen krmno travnih mešanic, oljnic in ozimnih žit.

7da50f5e63c9be2fd7de9dab66204e26
Vanjo Juhnov
Udeleženci si na teh srečanjih vzamejo čas za druženje.

koruza v gornjih slavečih