vestnik

Dan, posvečen slovenskemu mleku

Vestnik, 1. 6. 2020
Pixabay
Danes zaznamujemo mesec slovenskega mleka.
Aktualno

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je današnji dan razglasila za svetovni dan mleka, predvsem z namenom spodbujanja in krepitve zavedanja javnosti o pomenu mleka v vsakdanji prehrani po svetu. Svetovni dan mleka zaznamujemo vse od leta 2001.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) se je v letu 2019 pri nas z govedorejo ukvarjali približno 30 tisoč kmetijskih gospodarstva, ki so skupno vzrejala okrog 483 tisoč glav govedi, od tega je bilo čez 100 tisoč krav molznic. Kravje mleko, pridelano na slovenskih kmetijskih gospodarstvih v večini primerov odkupijo mlekarne in drugi odkupovalci, tako je bilo lani odkupljenih približno 564 tisoč ton mleka, od tega so ga slovenske mlekarne odkupile približno 72 odstotkov. Zaradi epidemije koronavirusa so slovenske mlekarne v prvih mesecih letošnjega leta odkupile še več mleka, in sicer okrog 78 odstotkov. 

korovci, kmetijstvo, krave, mleko
Nataša Juhnov
Kmetijska gospodarstva so v lanskem letu skupno vzrejala okrog 483 tisoč glav govedi.
Slovenija sicer izvozi več mleka kot ga uvozi, leta 2018 ga je vrednostno izvozila šestkrat toliko, kot ga je uvozila, kar pa ne velja za mlečne izdelke. Teh Slovenija vrednostno uvozi več kot izvozi, med najpomembnejšimi uvoženimi in izvoženimi mlečnimi izdelki pa je bil sir, ki so ga izvozili za 31 milijonov evrov, uvozili pa za 99 milijonov evrov, še poroča SURS. V zadnjih dvajsetih letih se je sicer najbolj povečala prodaja svežega mleka, cena surovega mleka pa je v zadnjih devetnajstih letih narasla za kar 2,7-krat. 

c0390c5699e8623a39dc98ce4b41cd46
Pixabay
Slovenske mlekarne in trgovci, ki delujejo na slovenskem trgu, so se v mesecu maju povezali v skupni akciji pod sloganom Slovensko mleko nas povezuje.
Da bi domače slovensko mleko postalo zares cenjeno in bolj kupovano živilo ter da bi rešili krizo z viški mleka v mlekarski industriji, ki je v času epidemije postala še večja, so se v mesecu maju v skupni akciji pod sloganom Slovensko mleko nas povezuje združili trgovci, ki delujejo na slovenskem trgu, ter največje slovenske mlekarne, ki so po znižanih cenah pri sodelujočih trgovcih ponujali nekatere svoje izdelke. Kot so poročali ob koncu tako imenovanega meseca slovenskega mleka, se je prodaja vseh petnajstih izdelkov, med katerimi so bili mleko, kisla smetana, siri, kefir in jogurti, povečala. 

svetovni-dan-mleka mleko mesec-slovenskega-mleka