vestnik

(Dan suverenosti) Nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni, poudarja premier

Vestnik, STA, 25. 10. 2020
Nataša Juhnov
25. oktobra praznujemo dan suverenosti.
Aktualno

Obeležujemo državni praznik, dan suverenosti, s katerim se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije 25. oktobra 1991. S tem je Slovenija pred natanko 29 leti tudi dokončno postala suverena država.

Pahor je v počastitev praznika državljane nagovoril v predsedniški palači, nagovor pa postavil v okvir aktualnih razmer. Z nagovoroma sta se mu pridružila načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe med slovensko osamosvojitveno vojno Janez Slapar in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. 

27. junija 1991 se je v Sloveniji začela desetdnevna osamosvojitvena vojna, s katero je skušala takratna Jugoslovanska oblast ustaviti procese slovenske osamosvojitve. Deseti dan vojne so ob posredovanju Evropske skupnosti Slovenija, Hrvaška in jugoslovansko vodstvo na Brionih dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve. A še preden je omenjeni rok potekel, so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji in so stekli pogovori o odhodu njene vojske s slovenskega ozemlja. Jugoslovanska ljudska armada (JLA) se je iz Slovenije začela umikati 20. oktobra, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Takrat sta iz Luke Koper izplula še zadnja dva trajekta z vojaki JLA, s čimer je Slovenija dokončno postala suverena.

dan-suverenosti
Wikipedia
Jugoslovanska ljudska armada se je iz Slovenije začela umikati 20. oktobra, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Takrat sta iz Luke Koper izplula še zadnja dva trajekta z vojaki JLA.

Janša izpostavlja pogum in modre odločitve

Premier Janez Janša v svoji čestitki med drugim pravi: "Današnji dan naj bo spomin in opomin, kako nas povezanost v skupnem cilju kot narod ohranja žive in močne. Naj se v nas krepi zavedanje, da skupaj vedno lahko premagamo tudi tisto, kar se zdi nepremagljivo. In že jutri dosežemo to, kar je bilo še včeraj nepredstavljivo. Zgodovina nas uči, da nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni."

zgodovina država vojska praznik