vestnik

Dan varne rabe interneta: 100 odstotkov mladih pri nas je na internetu 

Vestnik, 5. 2. 2019
Pixabay
V Sloveniji 100 odstotkov mladih od 15. do 24. leta starosti uporablja internet.
Aktualno

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan varne rabe interneta. Letošnji slogan se glasi "Skupaj za prijaznejši internet".

Svetovni dan varne rabe interneta je namenjen opozarjanju na nevarnosti, ki jih predstavljajo spletno nasilje, ustrahovanje in digitalno nadlegovanje za mlade. Kot pravijo na Unicefu, na svetu namreč 70 odstotkov mladih, starih od 15 do 24 let, uporablja splet, v Sloveniji pa je ta delež 100-odstoten. Mladi so v anketi, ki jih je izvedla omenjena organizacija, spoštljivost oziroma prijaznost navedli kot eno najmočnejših sredstev za preprečevanje ustrahovanja in spletnega ustrahovanja. Hitra širitev uporabe interneta med mladimi pa prinaša tudi nekaj tveganj. Raziskave o razširjenosti spletnega ustrahovanja kažejo, da je v razvitih državah delež otrok in mladostnikov, ki so žrtve spletnega ustrahovanja, med 5 in 21 odstotki. Unicef ob tem navaja še, da so dekleta pogostejše žrtve kot fantje.



Kot sporočajo s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje - Safe.si, so digitalne tehnologije in internet prinesle številne izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Kajti vprašanja varaovanja zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzroča dvome.
"Spletno ustrahovanje je izjemno škodljivo, saj lahko hitro dosežeširoko občinstvo in ostane na spletu neomejen čas, žrtvam pa sledi vse življenje. Ustrahovanje in spletno ustrahovanje imata uničujoč vpliv in se medsebojno dopolnjujeta. Žrtve spletnega ustrahovanja pogosteje uživajo alkohol in droge ter izostanejo od pouka kot drugi študenti. Prav tako imajo pogosteje slabši učni uspeh, pomanjkanje samozavesti ter zdravstvene težave. V izjemnih primerih je spletno ustrahovanje pripeljalo celo do samomorov," še opozarjajo na Unicefu.

Priporočila Unicefa za varnejšo rabo interneta:
- Svojih osebnih podatkov ne zaupaj neznancem.
- Redno menjuj svoja gesla in jih ne zaupaj nikomur.
- Ne širi govoric, ne deli neprijetnih zgodb ali fotografij.
- Pomisli, preden na družbenih omrežjih sprejmeš prijatelja.
- Dvakrat premisli preden pošlješ sporočilo, še posebej, če si jezen ali slabe volje. Ko sporočilo, fotografijo ali video enkrat deliš, nimaš več nadzora nad njim.
- Imaš pravico do zasebnosti. Prav tako tudi drugi, zato je nedopustno uporabljati pametne telefone drugih ali se logirati v njihove uporabniške račune.
- Žaljivo oziroma neprijetno vsebino na družbenih omrežjih lahko prijaviš.
svetovni dan varne rabe interneta unicef