vestnik

Danes bo dobavljenih 69 tisoč odmerkov cepiva

Vestnik, 30. 4. 2021
STA
Bojana Beović
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in Bojana Beović, vodja skupine za cepljenje.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vsem čestital ob prvem maju, prazniku dela. Želi si, da bi imeli državljani možnost varnega in zdravega delovnega mesta, da bi lahko gradili kariero in se karierno razvijali. Kot je dejal, čuti, da si večina ljudi želi delati, ukrepi, ki jih država sprejema, pa vodijo k temu, da bi čim več osebam omogočili delati in jih podprli pri iskanju dela. Na trgu dela je bila 26. aprila v evidenci Zavoda RS za zaposlovanje registriranih 79.462 brezposlenih oseb, kar je štiri odstotke manj kot marca 2021. Cigler Kralj opaža, da je trend upadanja brezposelnosti dober, z ukrepi pa pomagajo, da tak tudi ostane. 

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.

Minister se je dotaknil tudi razmer v domovih za starejše. Pravi, da se je situacija od začetka cepljenje do danes izrazito umirila, je pa prišlo do nekaj posameznih izbruhov. V zadnjem tednu je bilo v domovih za starejše v Sloveniji 28 okuženih stanovalcev in 14 zaposlenih. Okužbe so zaznane v domovih v Trbovljah, Domžalah in Fužinah, kjer pa se vodstva po besedah Cigler Kralja uspešno soočajo s situacijo. 

20200723-01016722
STA
Janez Cigler Kralj

Bojana Beović je dejala, da je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov prebivalcev. Delež je podoben kot v ostalih evropskih državah, nekatere pa izstopajo. Izpostavila je Madžarsko, kjer so cepili že 44 odstotkov prebivalcev, vendar dodala, da tam uporabljajo tudi cepiva, ki jih v Sloveniji ne. Meni, da so se pri nas prioritetne skupine za cepljenje izkazale za smiselne. Glede na včerajšnje informacije o tem, da bo dobava cepiva AstraZeneca manjša kot predvideno, pa je Beovićeva poudarila, da cepivo bo na voljo, vsaj v taki količina, ki je potrebna za druge odmerke, verjetno pa precej več. Dodala je, da je NIJZ danes dopoldan sporočil, da naj bi maja in junija v Slovenijo prispelo 465 tisoč odmerkov, dobava pa še ni uradno potrjena. Pričakujejo pa popoldan 69 tisoč odmerkov AstraZenece. 

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila ugotovitve iz obdobja med 19. in 25. aprilom. Inšpektorji so v tem času opravili 3608 nadzorov, izrekli so 20 prekrškovnih sankcij, 312 opozoril in 212 upravnih ukrepov.

koronavirus slovenija situacija cigler-kralj bojana-beović