vestnik

(20. dan vojne) Danes četrti krog pogajanj med Kijevom in Moskvo. Zelenski NATO poziva k prepovedi poletov nad Ukrajino

Vestnik, STA, 15. 3. 2022
Reuters
Posledice obstreljevanja v Kijevu.
Aktualno

Med pogajalci ruske in ukrajinske strani se bo danes nadaljeval četrti krog pogovorov, ki so ga začeli v ponedeljek. Kljub pogajanjem in prizadevanjem za ustavitev ruske invazije na Ukrajino se sicer uničujoči napadi na ukrajinska mesta nadaljujejo in so tudi v ponedeljek terjali številne smrtne žrtve, ljudje še naprej bežijo iz države.

Da se bo četrti krog pogovorov med Moskvo in Kijevom po "tehničnem premoru" nadaljeval danes, je v ponedeljek sporočil ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak. Pogajanja so potekala v obliki videokonference, potem ko so se prvi trije krogi odvili v živo v Belorusiji. Preboja na njih ni bilo, sta pa konec tedna obe strani izražali previden optimizem. Ukrajinska stran je sicer pred pogajanji napovedala, da bo vztrajala pri premirju in umiku ruskih sil, šele nato je pripravljena na pogovore o vsebinskih vprašanjih. V Kijevu so pred začetkom pogovorov sicer ocenili, da je Moskva pokazala bolj konstruktivno držo.



Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot pomembno nalogo pogajanj vidi tudi organizacijo srečanja med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Rusija medtem zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk.


Kljub pogovorom se v Ukrajini nadaljujejo uničujoči napadi ruskih sil na številna mesta, Ukrajinci pa še naprej pred vojno bežijo v sosednje države. Zelenski je v ponedeljek vnovič pozval zvezo Nato, naj uvede območje prepovedi poletov nad Ukrajino.

ukrajina
Reuters
Postapokaliptični prizori na obrobju Kijeva.

Danes zjutraj je v Kijevu odjeknilo več eksplozij, sirene, ki opozarjajo na nevarnost, pa so zadonele v več ukrajinskih mestih. Številni Ukrajinci še naprej bežijo iz države. 

ukrajina rusija vojna pogajanja nato