vestnik

Danes je dan suverenosti. Spominjamo se odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Vestnik.si, STA, 25. 10. 2023
Nataša Juhnov
Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015.
Aktualno

V spomin na enega ključnih osamosvojitvenih dogodkov, odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 32 leti, danes obeležujemo dan suverenosti. Osrednja prireditev, ki jo organizirata Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo, bo na Ptuju, nagovor bo imel minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije so proti mejnim prehodom Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko krenile enote jugoslovanske vojske (JLA), da bi "zavarovale enotnost SFRJ". Temu se je uprlo vodstvo novo nastajajoče države Slovenije in sledil je neizbežen spopad JLA z enotami slovenske Teritorialne obrambe in policije.

Deseti dan vojne, 7. julija 1991, so ob posredovanju Evropske skupnosti Slovenija, Hrvaška in vodstvo SFRJ v Beogradu dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve, ki so ga povzeli v t. i. Brionski deklaraciji. A še preden se je omenjeni rok izrekel, so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so stekli pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Umik je potekal prek Luke Koper. Zadnji vojak JLA jo je zapustil 25. oktobra ob 23.45. Kot zadnji je slovensko morje sicer zapustil trajekt Venus v prvih minutah 26. oktobra 1991.


Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015. Kot je bilo zapisano v predlogu za uvedbo praznika, je njegov namen poudariti in utrjevati pomen suverene države. 25. oktober namreč predstavlja dan, ko je Slovenija ne le pravno formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes, je pisalo.

Dan suverenosti je vsakih pet let vključen v koledar državnih proslav. Naslednjič bo kot tak obeležen leta 2026, ko bo njegovo organizacijo prevzel koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve. Letos pa slovesnosti po državi pripravljata Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Osrednja bo danes ob 18. uri na Ptuju. Zbrane bo nagovoril minister Poklukar.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa bo ob dnevu državljane nagovorila s pisnim sporočilom na svoji spletni strani in družbenih omrežjih. "Odhod zadnjih vojakov JLA po osamosvojitveni vojni predsednici predstavlja simboliko poguma, upora, zmage in izborjene svobode slovenskega naroda," so ob tem zapisali v uradu predsednice.

dan veterani praznik slovenija