vestnik

Danes je popularno mobilno, brezstično, kartično ...

Srečko Klapš, 13. 6. 2018
Igor Napast
Mobilno plačevanje postaja vse bolj priljubljeno tudi v Sloveniji.
Aktualno

Dve petini Slovencev, ki imajo v denarnici do tri plačilne kartice, sta že plačevali z mobilno napravo. Trgovci širijo ponudbo mobilnega plačevanja in storitev

Medtem ko v tujini brezstično plačevanje narašča, smo v Sloveniji po marčevski raziskavi Ninamedie še malo zadržani. Le slaba tretjina vprašanih je zelo naklonjena plačevanju prek mobilnega telefona, med njimi nadpovprečno izstopajo moški in mlajši anketirani. Tisti, ki plačevanja preko mobilnika ne bi uporabljali, pa poudarjajo, da ne zaupajo popolnoma v varnost takšnih sistemov. Raziskava uporabe kartic in mobilnega plačevanja je pokazala, da ima večina Slovencev (85,6 odstotka) v denarnici do tri plačilne kartice. Med njimi je največ starih od 31 do 45 let (32,6 odstotka). Več kot štiri kartice ima 6,9 odstotka vprašanih. Največ vprašanih plačuje z gotovino (51,2 odstotka), sledijo kartice (47,4 odstotka), le odstotek pa jih plačuje preko mobilne naprave. Pri tem bi slaba tretjina vprašanih (30,3 odstotka), če bi imela možnost, namesto plačila s kartico na prodajnem mestu uporabila aplikacijo na pametnem telefonu. Dve tretjini jih je navedlo, da plačila z mobilno aplikacijo še ne bi uporabila zaradi nezaupanja, ker ni varno ali ker ne uporabljajo telefona za te namene.

V denarnicah še 65 evrov gotovine

Zanimive rezultate je dala novembrska raziskava ECB Uporaba gotovine v gospodinjstvih na evroobmočju. Glede na število plačil 78,8 odstotka prebivalcev evroobmočja na prodajnem mestu za plačilo uporabi gotovino, le 9,1 odstotka pa kartico. Z gotovino najpogosteje plačujejo potrošniki v južnih državah evroobmočja ter v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. V Sloveniji zajemajo plačila z gotovino od 62 do 68 odstotkov vrednosti vseh plačil. V trgovinah z blagom za dnevno potrošnjo kupci v 80 odstotkih plačajo z gotovino. V letu 2016 je bilo v evroobmočju za le dober odstotek brezstičnih plačil, od tega 81 odstotkov za zneske, nižje od 25 evrov. Moški so opravili za 11 odstotkov več brezstičnih plačil kot ženske, tovrstnega plačila se prav tako pogosteje poslužujejo ljudje med 25. in 39. letom, oba spola. Predlani so imeli potrošniki v EU v denarnicah povprečno 65 evrov. Največ denarja, povprečno 103 evre, so pri sebi imeli Nemci, Slovenci pa v povprečju 57 evrov gotovine. Moški so imeli v povprečju 12 evrov več gotovine kot ženske.



Razmahu mobilnega plačevanja se pridružujejo slovenski ponudniki. Nazadnje je konec maja Mercator mobilno aplikacijo Moj M nadgradil v mobilno denarnico M Pay, ki omogoča uporabo Pika kartice na pametnem telefonu. Obe sta na voljo za vse pametne telefone, ne glede na operacijski sistem (iOS ali android), in tudi za vse vrste Pika kartic - modre bonitetne ter zelene in zlate plačilne kartice. Aplikacija omogoča enako uporabo Pika kartice na telefonu kot pri običajnih plastičnih Pika karticah. Z aplikacijo M Pay se torej zbirajo in unovčujejo pike, kupuje se na odlog in obroke (plačilne Pika kartice) in koristijo se kuponi ugodnosti. Vsem uporabnikom aplikacije Moj M, ki že danes pregledujejo stanje zbranih pik, pretekle transakcije in mesečne izpiske, se bo v aplikaciji avtomatsko pojavila ikona M Pay, in v nekaj korakih (vnos gesla Portala Moja Pika in avtorizacijske kode prek SMS-sporočila) lahko prenesejo svojo pametno Piko na telefon. Novi uporabniki pa si aplikacijo prej brezplačno namestijo iz Googlove trgovine ali App Store (iphone), pojasnjujejo v Mercatorju. In kakšen je postopek pri blagajni? Kupec odpre aplikacijo, blagajniku pokaže QR-kodo Pika kartice na telefonu, s skeniranjem kode sistem zazna kartico in pripiše pike. Če kupec želi s plačilno Pika kartico tudi plačati, lahko to pri blagajni prek svojega pametnega mobilnega telefona tudi stori. Ob tem je treba pri plačevanju s Pika kartico ob prikazu kode imeti vklopljeno internetno povezavo, medtem ko za zbiranje pik ta ni potrebna. Krešimir Lezaić, pomočnik predsednika Mercatorjeve uprave za informatiko in telekomunikacije, je ob uvedbi M Pay še povedal, da do konca leta pričakujejo sto tisoč prenosov aplikacije Moj M na mobilne telefone uporabnikov. Andreja Možina, direktorica področja za direktni marketing in Piko, ob tem poudarja, da uporablja sitem zvestobe Pika, ki deluje že 18 let, več kot 680.000 aktivnih uporabnikov kartice. Preko Mercatorjevega sistema zvestobe Pika kupci opravijo skoraj milijardo evrov prometa letno oziroma 56 milijonov transakcij.

Varnost plačil in varovanje osebnih podatkov

Izdajatelji plačilnih in trgovskih kartic uporabnikom mobilnega plačevanja omogočajo več stopenj varnosti. V Mercatorjevi aplikaciji uporabljajo kodo QR, ki se osvežuje vsaki dve minuti, uporabnik pa lahko za prikaz kode kartice nastavi vsakokratno preverjanje osebnega gesla. Ob vsakem plačilu uporabniki prejmejo v aplikacijo sporočilo o vrednosti opravljenega nakupa. Ob več zaporednih brezstičnih plačilih pa imajo urejene zaledne postopke, ki onemogočajo zlorabo.


Posebno poglavje so ob pričetku veljavnosti GDPR-uredbe o varovanju osebnih podatkov uporabnikov. V Mercatorju zagotavljajo, da uporabljajo samo tiste osebne podatke, ki so potrebni za delovanje sistema Pika kartice. "Osebni podatki o imetnikih kartic so ločeni od podatkov o nakupih, ki so kodirani. Te podatke lahko za tržne namene obdelujemo samo za skupine kupcev, ki so v to pisno privolili," pravijo v Mercatorju.

Mobilno bančno poslovanje v NLB in Novi KBM

Trendu mobilnega in brezstičnega plačevanja sledijo tudi banke. NLB je uvedel mobilno denarnico, ki omogoča brezstično plačevanje na ustrezno opremljenih terminalih POS v Sloveniji in tujini. Deluje na tehnologiji NFC, uporabniki pa lahko plačujejo s plačilnimi karticami, ki so jih "shranili" v mobilno denarnico NLB Pay. Deluje tako, da mobilni telefon odklenete, prislonite k terminalu POS in počakate na zvočni signal o opravljenem plačilu. Če je znesek višji od 15 evrov, je treba vpisati še PIN-številko kartice.

Z mobilno denarnico NLB Pay je mogoče poslovati na okoli 36.700 prodajnih mestih z brezstičnimi POS-terminali, po svetu pa na 1,7 milijona prodajnih mestih. "Aplikacijo si je v poldrugem mesecu naložilo že več kot pet tisoč strank, z njo pa je bilo opravljenih več kot 15.000 transakcij," so povedali v NLB. Mobilno denarnico NLB Pay lahko uporablja komitent NLB, ki potrebuje mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, ki podpira NFC-tehnologijo in omogoča brezstično povezavo. Storitev NLB Pay bodo nadgradili z možnostjo mobilnega plačevanja s kartico osebnega računa. Predvidoma konec leta bodo nadgradili še možnosti uporabe NLB Paya z novimi NLB brezstičnimi (NFC) bankomati, ki bodo nadgrajeni z možnostjo dviga gotovine z mobilno denarnico NLB Pay. Tako bodo lahko uporabniki pri bankomatih dvigovali denar tudi s telefoni. Stroškov za uporabo denarnice NLB Pay ni.
Nova KBM je med prvimi na trg lansirala brezgotovinsko plačevanje s pomočjo mobilnega telefona, Moneto. Širijo mrežo prodajnih mest, nazadnje so dodali bencinske servise OMV, račun za porabo pa uporabniki poravnavajo enkrat mesečno. Moneto lahko uporabljajo uporabniki storitev Telekoma Slovenije in A1 ter komitenti Nove KBM. Za vsako opravljeno plačilo uporabnik plača strošek klica pri svojem mobilnem operaterju (0,79 ali 1,49 evra tarifa A1 oziroma 0,99 ali 1,19 evra tarifa Telekoma Slovenije). V Novi KBM komitentom ponujajo možnost uporabe spletne in mobilne banke ter med drugim opravljanje plačilnih transakcij. V mobilni banki ponujajo tudi možnost enostavnega plačevanja položnic s skeniranjem QR-kode.
Igor Napast
Dve petini Slovencev, ki imajo v denarnici do tri plačilne kartice, sta že plačevali z mobilno napravo.