vestnik

Danes na pošto zadnji paket informativnih izračunov dohodnine, večinoma za samostojne podjetnike

Vestnik, STA, 30. 6. 2020
Arhiv
Finančna uprava RS (FURS) je letos zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19 informativne izračune dohodnine za leto 2019 izjemoma pripravila v treh paketih.
Aktualno

Finančna uprava RS (FURS) je letos zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19 informativne izračune dohodnine za leto 2019 izjemoma pripravila v treh paketih. Prvega je na pošto odpremila konec marca, drugega konec maja, zadnji pa bo sledil danes. V njem bodo predvsem izračuni za samostojne podjetnike.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali, letos pa je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom izjemoma predviden še tretji sveženj. Prvi paket interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu zaradi epidemije, ki ga je DZ potrdil konec marca, je namreč zamaknil rok za oddajo obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2019. Namesto do 31. marca so lahko samostojni podjetniki obračune oddali do 31. maja, posledično je finančna uprava za te zavezance dva meseca pozneje kot običajno razpolagala s potrebnimi podatki za pripravo informativnih izračunov. V današnjem tretjem paketu bodo tako informativni izračuni predvsem za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške. 

sprememba-dohodninske-lestvice, dohodnina, denar, plačevanje, obdavčitev
Aleš Cipot
V današnjem paketu bodo informativni izračuni predvsem za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške.

Prvi paket informativnih izračunov je sicer finančna uprava za približno 800.000 zavezancev pripravila konec marca, drugega pa za še 687.000 zavezancev konec maja. Medtem so zavezanci iz prvega paketa svežnja že prejeli vrnjeno preveč plačano dohodnino, za tiste iz drugega paketa pa se je v ponedeljek iztekel rok za vložitev ugovora. Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oz. preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na bančne račune.

Izračuna pa ne pošljejo tistim zavezancem, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o obračunu dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in to najpozneje do 31. julija.

davki prebivalstvo furs
Kaj zdaj berejo drugi