vestnik

Danes proslavi ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

STA, Vestnik, 16. 8. 2020
Majda Horvat
Predsednik države Borut Pahor bo položil venec k spomeniku duhovnika in domoljuba Jožefa Klekla starejšega.
Aktualno

V Murski Soboti bo danes ob 19.30 osrednja slovesnost ob državnem prazniku, dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga praznujemo 17. avgusta. Slavnostni govornik bo pisatelj Dušan Šarotar. Že prej, ob 17. uri, pa bo slovesnost v Črenšovcih, kjer bo zbrane nagovoril predsednik Borut Pahor.

Slovesnost v Murski Soboti bo pred spomenikom v središču mesta, ki so ga postavili lani ob 100. obletnici združitve. Za organizacijo so poskrbeli na soboški občini, v programu, ki ga pripravlja Prekmursko društvo generala Maistra, pa se bodo osredotočili na prekmurski jezik in kulturo. Program bo potekal v prekmurščini, nastopili bodo prekmurski oziroma v Prekmurju živeči umetniki.

DSC_0237
A. Nana Rituper Rodež
Dušan Šarotar živi in ustvarja v Ljubljani, njegovo delo pa je tesno povezano z Mursko Soboto in Prekmurjem.

Pahor bo položil venec k spomeniku Jožefa Klekla 

Organizatorji ob tem poudarjajo, da je po lanski 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom letos tudi 100. obletnica podpisa Trianonske mirovne pogodbe, ki je potrdila mejo med Ogrsko in kraljevino SHS. V Črenšovcih prireditev ob prazniku pripravijo vsako leto. Letos ga bodo Občina, Kulturno-turistično društvo Črenšovci in Prekmursko društvo generala Maistra Črenšovci. Pahor bo pred tem tradicionalno položil venec k spomeniku duhovnika in domoljuba Jožefa Klekla starejšega.

Organizatorji obeh prireditev obiskovalce pozivajo, naj upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

praznik obletnica prekmurje slovesnost