vestnik

Slovo od Geze Erniše, žalni govor bo imel tudi Pahor

Rok Šavel, 7. 6. 2022
Nataša Juhnov
Častni škof Geza Erniša je po težki bolezni umrl 1.6.2022.
Aktualno

Pogrebna in žalna slovesnost bosta v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah, pogreb častnega škofa pa na pokopališču v Murski Soboti.

Prvi evangeličanski škof na Slovenskem Geza Erniša je po dolgotrajni bolezni umrl 1. junija v 71. letu starosti, danes pa bosta v evangeličanski cerkvi Dobrega pastirja Jezusa v Moravskih Toplicah, kjer je nazadnje služboval, potekali pogrebna in žalna slovesnost. Pričetek pogrebne slovesnosti je ob 12. uri, uro pozneje pa se bo žalne slovesnosti udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo imel žalni slavnostni govor. Pogreb častnega škofa Geze Erniše bo ob 15. uri na pokopališču v Murski Soboti.

Pahor je leta 2013 ob dnevu reformacije Erniši vročil odlikovanje srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cekrve. Dan slovesa od častnega škofa ima tudi svojevrstno simboliko, saj ravno danes praznujemo dan Primoža Trubarja - utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika in superintendenta protestantske cerkve na Kranjskem. Pobudo za praznik je leta 2008, ko smo obeleževali 500. letnico Trubarjevega rojstva, podal pisatelj Boris Pahor. Slovo od tržaškega pisatelja, ki je umrl dan pred Ernišo, je potekalo včeraj v Trstu.

Še danes od 11. ure naprej bo v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah odprta žalna knjiga, možen pa bo tudi nakup knjige o Gezi Erniši - V službi ljudi. Na spletni strani evangeličanske cekrve je odprta tudi e-žalna knjiga. Iz evangeličanske cerkve so obenem obvestili, da svojci cvetje, sveče in vence odklanjajo. Darove lahko namenite v dobrodelne namene, ki se bodo razporedili za negovalni oddelek Splošne bolnišnice Murska Sobota, cerkveno občino Moravske Toplice in sklad Evangeličanskega lista, ki ga je pokojni Erniša skupaj z evangeličanskim koledarjem vrsto let urejeval.

Darovi se v spomin častnega škofa mag. Geze Erniše zbirajo na:

TRR: SI56 0249 6009 1997 627
SKLIC: SI00 0106
KODA NAMENA: OTHR
BIC BANKE: LJBASI2X

geza-erniša pogrebna-slovesnost pogreb moravske-toplice evangeličanska-cerkev