vestnik

Danes ustanovna seja devetega sklica državnega zbora. Bo Horvath zasedel poslansko mesto?

Vestnik.si, STA, 13. 5. 2022
Twitter
Novoizvoljeni poslanci se bodo danes sestali na ustanovni seji državnega zbora.
Aktualno

Novoizvoljeni poslanci se bodo danes sestali na ustanovni seji državnega zbora. Potrdili bodo svoje mandate, s čimer bo deveti sklic DZ uradno ustanovljen. DZ bo danes predvidoma dobil tudi prvo predsednico v zgodovini, kandidatka za ta položaj je Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda.

Novoizvoljene poslance bosta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in dosedanji predsednik DZ Igor Zorčič, po potrditvi dnevnega reda ustanovne seje pa bodo oblikovali mandatno-volilno komisijo (MVK) ter izvolili njeno vodstvo. Kandidatka za predsednico MVK je Janja Sluga iz Gibanja Svoboda. Novoizvoljena komisija se bo nato sestala ter pregledala potrdila o izvolitvi poslancev ter morebitne pritožbe kandidatov ali predstavnikov list. Kot kaže, se bo ukvarjala tudi z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij znova zasede poslansko mesto.

DSC_0228
Rok Šavel
Mandatno-volilno komisija se bo, kot kaže, ukvarjala tudi z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij znova zasede poslansko mesto.

S potrjevanjem mandatov bodo poslanci nadaljevali na plenarni seji, pri čemer o nespornih mandatih DZ glasuje skupaj, o morebitnih spornih pa posebej. Ko bo potrjena vsaj polovica mandatov, bo novi sklic DZ ustanovljen, dosedanjemu pa bo mandatna doba prenehala.

Prva predsednica?

Na ustanovni seji poslanci izvolijo tudi svojega predsednika oz. predsednico. Kandidatka Klakočar Zupančičeva bo za izvolitev na tajnem glasovanje potrebovala najmanj 46 poslanskih glasov. Do izvolitve predsednika DZ sejo sicer vodi najstarejši poslanec, tokrat je to Miroslav Gregorič iz Gibanja Svoboda. Na dnevnem redu ustanovne seje so tudi volitve podpredsednikov DZ. Kdo vse bodo kandidati za podpredsedniška mesta, še ni znano, predvidoma pa bodo poslanci odločali vsaj o kandidatu iz vrst SD. Po neuradnih informacijah bo to Meira Hot.

Novi poslanci bodo danes tudi že ustanovili nekaj delovnih teles ter imenovali njihova vodstva. Odbor za zadeve EU bo predvidoma vodil Zvonko Černač (SDS), odbor za zunanjo politiko pa Predrag Baković (SD). Do oblikovanja vseh delovnih teles bodo ustanovili tudi začasni skupni odbor, vodila naj bi ga Mirjam Bon Klanjšček iz Gibanja Svoboda. Ne bodo pa odločali o imenovanju generalnega sekretarja DZ, saj je dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki je bil predviden za to funkcijo, umaknil soglasje h kandidaturi.

dz seja poslanec predsednik mandat