vestnik

Danes zamenjajmo cigareto za kakšno drugo dobrino

STA, 31. 1. 2020
Pixabay
Danes obeležujemo dan brez cigarete.
Aktualno

Danes obeležujemo dan brez cigarete, ki kadilcem predstavlja možnost, da prenehajo kaditi. V Sloveniji kadi slaba četrtina odraslih, pri čemer se jih kar dve tretjini želi odreči cigaretam. Opustitev pa predstavlja velik izziv, še posebej, če poskušajo to sami, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Delež kadilcev v Sloveniji ostaja približno četrtinski, medtem ko se v mlajših starostnih skupinah razširjenost kajenja zmanjšuje, so zapisali v sporočilu za javnost. Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 kaže, da v Sloveniji več kot polovica prebivalcev v starosti od 15 do 64 let še nikoli ni kadila, nekdanjih kadilcev je slaba četrtina, prav tako kadilcev. Statistični podatki razkrivajo, da želi kar 62 odstotkov kadilcev opustiti kajenje.



Vsako leto zaradi posledic v Sloveniji umre več kot 3000 prebivalcev. Zato z namenom preprečevanja začetka in spodbujanja opuščanja kajenja NIJZ uvaja različne ukrepe, kot sta uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete ter tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020 in uvedba dovoljenj za prodajo. Kot so sporočili z NIJZ, zakonodajne ukrepe pozdravljajo tudi nevladne organizacije. "Zakon v veliki meri ščiti predvsem nekadilce in mlade pred agresivno tobačno industrijo, katere glavni cilj je dobiček," je v sporočilu za medije povedala Nina Rogelj z Mladinske zveze Brez izgovora.

kajenje, cigareta, roke
Profimedia
Delež kadilcev v Sloveniji ostaja približno četrtinski

Mnogi posamezniki zaradi zasvojenosti z nikotinom težko prenehajo s kajenjem, še posebej brez pomoči. Zato je v Sloveniji na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči, kot je na primer brezplačna anonimna številka, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici, v zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. Spodbude za opuščanje kajenja so na voljo tudi prek spleta.

kajenje zdravstvo
Kaj zdaj berejo drugi