vestnik

Dars v poostren nadzor uporabe elektronskih vinjet. Letos izdali že 7200 plačilnih nalogov

Vestnik.si, STA, 12. 4. 2022
Miha Šoštaric
Dars bo na pragu velikonočnih praznikov izvedel poostren nadzor nad uporabo elektronskih vinjet.
Aktualno

Dars bo na pragu velikonočnih praznikov, ko se domačim uporabnikom avtocest in hitrih cest pridruži veliko tujih voznikov, izvedel poostren nadzor nad uporabo elektronskih vinjet. V upravljavcu avtocestnega omrežja napovedujejo, da bo nadzor potekal tako na daljavo kot s preusmeritvami skozi nadzorne točke, potekal bo tudi na mejnih prehodih.

Ker kmalu za velikonočnimi prazniki sledijo še prvomajski, bo na avtocestnem omrežju v naslednjih nekaj tednih po pričakovanjih še posebej veliko voznikov iz Slovenije in tujine. Nadzor bo po napovedih Darsa usmerjen v odkrivanje tako domačih kot tujih kršiteljev, ki so v pomembnem deležu v tranzitu skozi državo. Nadzora tako Darsovi uslužbenci ne bodo izvajali le na daljavo, z nadzorno opremo, kot so stacionarne in prenosne kamere ter mobilne kamere v vozilih cestninskega nadzora, ampak tudi s preusmeritvami prometa skozi nadzorne točke, ki so območja nekdanjih cestninskih postaj, počivališča in bencinski servisi ob avtocestnem omrežju. Cestninski nadzorniki ga bodo opravljali tudi na območjih mejnih prehodov ter na posameznih izvozih z avtocest in hitrih cest.

Na Darsu ob tem znova opozarjajo, da se cestnina - v primeru vozil, lažjih od 3,5 tone, je to elektronska vinjeta - šteje kot plačana, če so izpolnjeni trije pogoji: veljavnost, pravilen cestninski razred in točna registrska označba.

Uporabnike avtocestnega omrežja zato pozivajo, naj na potrdilu o nakupu elektronske vinjete spet preverijo registrsko označbo, za katero so kupili vinjeto. Registrska označba mora biti vpisana povsem enako, kot je zapisana na registrski tablici oziroma v prometnem dovoljenju. Če uporabniki ugotovijo napako, naj takoj kupijo novo elektronsko vinjeto s pravilno registrsko označbo, potem pa pokličejo klicni center za cestninjenje na 01 518 8 350, kjer naj bi jim po Darsovih zagotovilih uredili vračilo sorazmernega dela vrednosti vinjete za napačno registrsko številko.

Globa 300 evrov

Letos so sicer v okviru nadzora avtocestnega omrežja, ki je v upravljanju Darsa, zaradi neuporabe vinjet do 11. aprila izdali skupaj skoraj 7200 plačilnih nalogov. Globa za tak cestninski prekršek je 300 evrov. Ko Dars izda plačilni nalog, pa posebej zaračuna tudi samo elektronsko vinjeto, in sicer za čas od storitve cestninskega prekrška. Če je bil cestninski prekršek storjen na primer 2. aprila, je potem tedenska vinjeta zaračunana za sedem dni, od 2. do 8. aprila.

dars nadzor ceste