vestnik

Dejan Rituper pri oživljanju Diane ostal sam

Rok Šavel, 11. 3. 2024
Jure Kljajić
Se zanka okoli vratu lastnika nekdanjega mestnega hotela vse bolj zateguje ali je še upanje za njeno sprostitev?
Aktualno

Iz zgodbe se je umaknil Ronnie Christopher Horvat. Dosedanji dolžniški partner poplačan z novim milijonskim kreditom.

Nad nekoč znamenitim hotelom Diana v središču Murske Sobote se ponovno zgrinjajo temni oblaki. Poskus oživljanja, ki sta se ga s pomočjo ljubljanskega poslovneža Mateja Rigelnika oziroma družbe Equinox lotila odvetnika Dejan Rituper in Ronnie Christopher Horvat, je po odhodu najemnika, Doma starejših Rakičan, zastal. Načrt, da bi se objekt preoblikoval v trajno enoto doma, se ni uresničil, saj ministrstvo za solidarno prihodnost ni prižgalo zelene luči, proti tej nameri pa se je izrekel tudi svet zavoda rakičanskega doma za starejše.

Kot so že januarja za naš časopis potrdili na ministrstvu, so se seznanili s pobudo za vzpostavitev domskega varstva, saj so dobili dopise lastnikov, pregledali projektno dokumentacijo in opravili pogovore z zainteresiranimi deležniki, a je ne podpirajo. Da objekt ne izpolnjuje vseh standardov in normativov za izvajanje tako občutljive dejavnosti, kot je institucionalno varstvo, se je pokazalo že v času skoraj dvoletnega bivanja starostnikov iz rakičanskega doma starejših.



Po košarici Doma za starejše Rakičan se sicer še odvijajo aktivnosti, da bi vrzel v Diani zapolnil morebiten koncesionar, pri čemer se v zgodbi pojavlja družba DSO Murska Sobota, ki jo obvladuje Rafael Kos in ima koncesijo za izvajanje domskega varstva za 120 mest. Kos nam je že pred kratkim izrazil zadržke do sodelovanja v tej smeri in napovedal, da bodo sprožili postopke za gradnjo novega doma za starejše na območju nekdanje vrtnarije v Murski Soboti, kot je bilo že prvotno načrtovano ob pridobitvi koncesije leta 2022. Kaj torej preostane Diani?

karel-pojbič-in-dejan-rituper
Nataša Juhnov
Dejan Rituper je dejal, da še išče rešitve, kako zapolniti objekt z vsebinami in dejavnostmi, povsem obupal pa ni niti nad idejo, da bi v Diani vendarle deloval dom za starejše.



Odvetnik ohranja optimizem 



Iz zgodbe njenega oživljanja se je vmes izločil Christopher Horvat, edini družbenik podjetja Prekmurka, ki razpolaga z objektom, še prej pa se je tako na poslovnem deležu družbe kot na Diani izbrisala plomba dolžniškega partnerja Rigelnika. Njegova družba Equinox je, kot je znano, nakup Diane od družbe Monetic iz imperija srbskega tajkuna Miodraga Kostića kreditirala z 1,6-milijonskim posojilom, z zapadlostjo 5. januarja 2025. Rigelnik je bil tako predčasno poplačan, toda to še zdaleč ne pomeni, da je objekt prost bremen. S plačevanjem najemnine v obdobju, ko so v Diani bivali starostniki Doma starejših Rakičan, je nepremičninska družba od javnega zavoda prejela dobrih 806 tisoč evrov, za preostali del glavnice pa je bil po naših zanesljivih podatkih, saj vpis v sodnem registru in zemljiški knjigi še ni viden, najet nov kredit v višini okoli 1,3 milijona evrov pri eni izmed družb, ki jih obvladujeta brata Borut in Branko Brinšek. Gre za javno manj izpostavljena ljubljanska poslovneža, ki sta že vrsto let med najpomembnejšimi igralci na trgu odkupa in izterjave terjatev ter posojanja denarja. Na ta način sta prišla tudi do lastništva večjega števila nepremičnin.


Kot nam je povedal Christopher Horvat, je bila vizija obujanja Diane zastavljena dobro, a se je umaknil, ko je uvidel, da se več ne odvija v pravi smeri. Celotno zgodbo sedaj tudi na papirju vodi Rituper, ki je bil že prej prvi operativec pri poskusu oživljanja nekdanjega mestnega hotela. Rituper nam je dejal, da še išče rešitve, kako zapolniti objekt z vsebinami in dejavnostmi, povsem obupal pa ni niti nad idejo, da bi v Diani vendarle deloval dom za starejše. Soboški odvetnik tako ohranja optimizem in poudarja, da obstaja več možnosti, vključno s ponovnim zagonom geotermalne vrtine in notranjega kopališča, ureditvijo okolice ter pridobitvijo gostinskega najemnika.

Vse tovrstne želje so povezane z visokimi vložki in operativnimi stroški, zato se seveda samo po sebi postavlja (retorično) vprašanje, kako rentabilno je imeti v lasti prazen dotrajan hotel s skoraj 100 sobami, prostori za velnes in šport ter gostinskimi in kongresnimi prostori. Odgovor na to vprašanje zagotovo dobro poznajo številni Rituperjevi predhodniki.

hotel-diana dejan-rituper umik