vestnik

Dela Klaudie Kolarič na ogled v edinstvenih prostorih nekdanje trgovine s čevlji

Maja Hajdinjak, 17. 11. 2023
Maja Hajdinjak
Razstava Procesi možnosti Klaudie Kolarič.
Aktualno

Na ogled do 24. novembra

V prostorih nekdanje trgovine Borovo v Gornji Radgoni je na ogled razstava akademske slikarke Klaudie Kolarič. Umetnica jo je naslovila Procesi možnosti, na njej je na ogled 25 slik mešane tehnike na recikliranem tekstilnem platnu. V delih se umetnica poigrava s pobarvanimi ploščicami, ki sicer služijo učvrščevanju okvirjev pri slikarskih platnih, povezuje jih v kombinacije, ki se odslikavajo kot portreti ali kot arhitekturni elementi.

razstava, klaudia-kolarič, procesi-možnosti
Maja Hajdinjak
Razstava Procesi možnosti Klaudie Kolarič.

Posebnost razstave je njena umeščenost v zelo specifičen prostor, kjer so še vedno police in omare nekdanje trgovine s čevlji, ki so v tem kontekstu postale prostor za postavitev slik, ter osvetlitev z instalacijo lučk na baterije. Prostor namreč ni opremljen z elektriko, pravi vizualni vtis razstave pa opazovalec tako dobi šele, ko se stemni.
Ob slikah so na ogled še fotografije in materiali oziroma osnovni viri, kot so kristal, železova ruda, nafta, kamen, čebelji vosek, oglje, kreda, pigment, voda, alkohol, les, lanena semena, glina in ovčja volna, ter njihove kombinacije oziroma produkti njihovih kombinacij. Koncept razstave namreč izhaja iz narave kot vira vseh materialov, ki jih človek koristi za nadaljnjo izdelavo. Iz idej, vezanih na vire, ki nam jih ponuja narava, se zavrti motor za kreacije vseh vrst. Odpirajo se raznolike možnosti, izbira pa je na posamezniku. Razstavljeni predmeti stojijo kot metafora za del možnosti, brez njih ne bi bilo nič od tega, kar nam je danes znano. Lastna izbira pa določa in odloča, v kateri smeri se želijo povezati različne energije različnih materialov vse do želenega rezultata. 
Kot je povedala Kolaričeva, je med jesenskim grabljanjem listja ugotovila, da njene ideje izvirajo iz narave. »Razmišljala sem o listju, ki nam gre po navadi na živce, ko ga moramo grabljati. Nato pa se mi je odprl nov pogled na to, namreč narava z odpadanjem listja ni mrtva, ker to še vedno diši in šušlja, ima neko svojo energijo. Narava je vir, ki nam daje material za naše delo, mi sami pa izbiramo, kaj bomo iz tega črpali in kako,« je opisala umetnica, ki je listje postavila tudi v izložbo oken kot del razstave. Ta predstavlja pravzaprav proces njenega ustvarjanja, pri katerem pride do končnega produkta, tj. slik. Na ogled bo še do 24. novembra. 

razstava, klaudia-kolarič, procesi-možnosti
Maja Hajdinjak
Razstava Procesi možnosti Klaudie Kolarič.

klaudia-kolarič razstava procesi-možnosti