vestnik

Dela Vrečiča in Šušnika v Galeriji Murska Sobota 

A. Nana Rituper Rodež, 31. 1. 2019
Mark Arzenšek
Tugo Šušnik, Svetlobna slika
Aktualno

V Galeriji Murska Sobota se danes odpirata dve novi razstavi. V veliki galeriji in na balkonu razstava slik in elektrografik umetnika Tuga Šušnika z naslovom Déjà Vu, v mali galeriji pa razstava del na papirju prvega prekmurskega akademskega slikarja Ludvika Vrečiča. Razstava Vrečičevih risb, ki jih hranijo v stalni zbirki, je posvečena 100. obletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom.

fd3e3e810dc51b8118a7ba6c7a41fd43
Arhiv Galerija Murska Sobota
Ludvik Vrečič, Pokrajina ob Vodi


Irma Brodnjak, kustodinja razstave del Ludvika Vrečiča, je povedala, da gre za prvega akademsko šolanega likovnega umetnika iz Prekmurja in najstarejšega predstavnika prve prekmurske likovne četverice, v katero sodijo še slikarja Karel Jakob in Lajči Pandur ter kipar Feri Kühar. Prvič bo na ogled 50 Vrečičevih del na papirju, med katerimi po številčnosti izstopajo portreti, sledijo prekmurski pejsaži in žanrski prizori. Čeprav je Vrečič večino življenjske poti preživel v Budimpešti, se je v domačo prekmursko pokrajino rad vračal in jo na svojih delih pogosto upodobil, še pravi Brodnjakova.


Umetnika Tuga Šušnika in njegovo delo pa je predstavil kustos razstave dr. Robert Inhof. Pravi, da Šušnika že od začetka likovnega ustvarjanja zanima barva, predvsem kot metafizična in tudi kot mistična kategorija. Šušnik najprej uporabi žive akrilne barve, ki jih postavlja v različne kontraste, nato, da bi barve, in s tem slike še bolj zažarele in dobile status luminiscenčnih objektov, uporabi fluorescentne pigmente. Na koncu pa ugotovi, da lahko slika sama postane svetlobno telo, da jo s pomočjo elektrike razsvetli od znotraj.

ac84e3995168db29ba2544ef96e485e0
A. Nana Rituper Rodež
Robert Inhof, Irma Brodnja, Tugo Šušnik v Galeriji Murska Sobota pred otvoritvijo razstave.


Podrobneje o obeh razstavah pa v Vestniku.




Galerija Murska Sobota Ludvik Vrečič Tugo Šušnik likovna razstava