vestnik

Delavci Diane: Prejšnje vodstvo je videlo samo denar  

Timotej Milanov, 4. 4. 2019
Timotej Milanov
Po besedah sindikalne zaupnice Suzane Jančar so nekateri zaposleni že dobili nove uniforme, za katere so včasih morali plačevati sami.  
Aktualno

Zaposleni se trudijo, da se dogajanje v hotelu ne bi poznalo pri njihovem odnosu do gostov. Ti hotel zapuščajo zadovoljni, pravijo. Kljub temu želijo dobiti, kar jim pripada. 

V zvezi z dogajanjem v soboškem hotelu Diana so se oglasili tudi zaposleni v hotelu, in sicer preko predstavnice hišnega sindikata Suzane Jančar. »Poslovanje je pozitivno, za kar si prizadevamo vsi zaposleni, naši gosti odhajajo zadovoljni … Trenutna situacija je za nas zelo stresna, vendar se trudimo, da tega ne pokažemo gostom. Vseeno nas je še 50 zaposlenih in borimo se, da dobimo tisto, kar nam pripada,« pravi Jančarjeva, ki je v hotelu zaposlena že 35 let. Med drugim po besedah Jančarjeve pričakujejo izplačilo dolgovanega regresa iz leta 2016 in dela regresa iz leta 2017, plačilo nadurnega dela in jubilejnih nagrad. Plače sicer dobivajo redno. Kot smo že poročali, je družbo Hotel Diana od državne sekretarke v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Olge Belec ter njenega sina Patricka Belca kupila Jasna Klepec skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem. V času ko je prevzela vodenje družbe, naj bi imela ta še 68 tisoč evrov neporavnanih obveznosti do zaposlenih, vendar po besedah Jančarjeve na ta denar še čakajo. »O tem se dogovarjamo sproti, vse bo odvisno tudi od same realizacije v hotelu.«

83e2273987d28504f0c442e159524c15
Aleš Cipot
Zaposleni v hotelu upajo, da se bodo zadeve rešile v njihovo korist.

Z novim vodstvom družbe se, kot pravi, zaenkrat dobro razumejo, odprte zadeve rešujejo sproti in po njenih besedah korektno. Pri tem še pove, da se v pravo smer odvijajo tudi zadeve, povezane z delovnimi uniformami, nekateri zaposleni so tako že prejeli nove, medtem ko so morali zaposleni pod prejšnjimi lastniki zanje plačati sami. »Sproti se dogovarjamo in obveščamo glede presežnih ur, tudi razporeditev dela je drugačna.« So pa zaposleni danes kritični do načina, na katerega je družbo vodila Olga Belec: »Prejšnje vodstvo je videlo samo denar. Plačevali smo za tisto, kar delavec ni vedel ali razumel, pa nikoli ni bilo dovolj … Dela je bilo ogromno, zaposleni smo se trudili, marsikdaj smo delali nadure, od tega pa ničesar nismo imeli.« V času, ko je družbo vodila Belčeva, so zaposleni, ki so pokazali razumevanje za razmere, v katerih se je znašla družba, tudi pristali na dogovor z vodstvom, da jim bodo dolgovani denar nakazali po obrokih, da bi s tem podjetje ostalo likvidno. Danes bi glede tega dogovora z vodstvom zagotovo ravnali drugače, pravi Jančarjeva.



Belčeva se je omenjene problematike dotaknila že pred kratkim, ko nam je poslala obširen odgovor v zvezi z dogajanjem v podjetju. Kot pravi, je ves čas sodelovala z zaposlenimi in sindikatom ter sproti izpolnjevala vse dogovore, ki so si jih skupaj zastavili. »Ravno zaradi tega, da obdržimo podjetje nad vodo, so zaposleni bili pripravljeni počakati na izplačilo regresa, ker so zaradi tega redno dobivali izplačilo plač in ni res, da so vsi bili na minimalnih plačah. Če sama ne bi leta 2013 prevzela podjetja, bi šlo zagotovo v stečaj, kot je šla v stečaj celotna skupina takratnega lastnika. Takrat sem izjavila, če sem podjetje rešila samo za eno leto, da zaradi tega delavci dobijo 12 plač več, sem naredila veliko. Pa sem ga peljala šest let in so delavci dobili 72 plač in postopoma še izplačan zaostali regres,« je med drugim zapisala.
Lastnik nepremičnine, v kateri deluje Hotel Diana, je ljubljanska družba Heta Asset Resolution, ki si prizadeva za izpraznitev objekta, saj naj bi za stavbo že imeli kupca. Do izpraznitve prostorov bi moralo priti že včeraj, a je sodišče s sklepom preložilo izvršbo za tri mesece. V vmesnem času naj bi imela družba možnost objekt odkupiti ali zaključiti poslovanje v njem.

Aleš Cipot
Državna sekretarka Olga Belec pravi, da je s prevzetjem družbe leta 2013 to rešila pred stečajem. 
hotel Diana